Πιο κοντά Τουρκία και Αίγυπτος

Τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών διόρισαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων έκαναν η Τουρκία και η Αίγυπτος, καθώς τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν πως διόρισαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί, ανέφερε ότι αυτό το βήμα που έγινε από τις δύο πλευρές, «είναι σημαντικό στη διαδικασία εξομάλυνσης και αποσκοπεί στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς από εδώ και στο εξής».

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων του Καΐρου και της Αγκυρας είχαν αρχίσει από το 2021, όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει στάση στην εξωτερική της πολιτική και επεδίωξε καλύτερες σχέσεις με εχθρικές έως τότε χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο φέρονται να έχουν παίξει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ως τότε διοικητής της ΜΙΤ, αλλά και ο σημερινός διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν από τη θέση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας.

Η εξομάλυνση ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Κάιρο επιταχύνθηκε, αφού ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έκαναν χειραψία στην Ντόχα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Σίσι και Ερντογάν συμφώνησαν να ανταλλάξουν πρεσβευτές τον Μάιο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν φτάσει στο «ναδίρ» όταν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης, το 2013, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε «persona non grata» τον τότε πρέσβη της Τουρκίας στο Κάιρο, Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι. Το Κάιρο κατηγορούσε την Αγκυρα ότι παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και στήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είχε ακολουθήσει η Τουρκία που είχε κηρύξει από την πλευρά της, τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αγκυρα, Αμπντουραχμάν Σαλαχαντίν, ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Ο κ. Ερντογάν δεν έκρυβε τη στήριξή του προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου πως «είναι τύραννος». Η τουρκική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει χώρες-μέλη της Ε.Ε. επειδή είχαν συναντήσεις με τον κ. Σίσι και είχε υποστηρίξει πως «ο Σίσι είναι ένας δικτάτορας και από την ημέρα που ήρθε στην εξουσία έχει απαγχονίσει 42 άτομα». Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επίσης τονίσει ότι «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μεσολαβήσουν ανάμεσά μας, αλλά δεν το αποδέχομαι. Δεν θα συναντηθώ με έναν αντιδημοκράτη, ο οποίος φυλάκισε τον Μόρσι και τους συνεργάτες του που είχαν πάρει το 52% των ψήφων».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή της πολιτικής που αποφασίστηκε από την Αγκυρα έγινε λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει το Κάιρο στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, και υποστηρίζουν πως η συμφωνία με την Αθήνα για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης ήταν ένα σημαντικό πλήγμα που έδειξε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η συνέχιση της κακής σχέσης με την Αίγυπτο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης το 2022 είχαν αναφέρει πως για να καθίσει η Αίγυπτος στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είχε απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει την οποιαδήποτε στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων και να κλείσει τα τηλεοπτικά δίκτυά τους με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT