Χάος στην Τζενίν, αντίποινα στο Τελ Αβίβ

Χάος στην Τζενίν, αντίποινα στο Τελ Αβίβ

Ενας 20χρονος εμβόλισε με όχημα πεζούς στο Τελ Αβίβ – Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη μετά την ισραηλινή επίθεση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι τρεις από αυτούς σοβαρά, από επίθεση 20χρονου Παλαιστινίου στο Τελ Αβίβ, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση τα τελευταία χρόνια στα Κατεχόμενα. Την ενέργεια του δράστη επαίνεσε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, υποστηρίζοντας ότι ο 20χρονος ήταν μέλος της.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, 20χρονος οδηγός ημιφορτηγού έριξε το όχημά του πάνω σε πεζούς στην πολυσύχναστη εμπορική οδό Πινχάς Ρόζεν του βόρειου Τελ Αβίβ, προτού βγει από το αυτοκίνητο και επιτεθεί εναντίον περαστικού, καρφώνοντάς τον με μαχαίρι στον λαιμό. Ο δράστης της επίθεσης βρήκε τον θάνατο από τα πυρά ένοπλου περαστικού, αφού μαχαίρωσε δύο ακόμη πολίτες, ο ένας εκ των οποίων προσπάθησε να τον σταματήσει. Μιλώντας από το σημείο της επίθεσης, ο αρχηγός της αστυνομίας Γιάκοφ Σαμπτάι είπε ότι ο δράστης ήταν κάτοικος της Δυτικής Οχθης, ενώ προειδοποίησε για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις αντιποίνων.

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της στη Δυτική Οχθη είχε προκαλέσει μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Επείγουσα έκκληση απηύθυνε χθες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προς τη διεθνή κοινότητα και τις εμπλεκόμενες πλευρές της διένεξης προκειμένου να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη στους Αγίους Τόπους.

Χάος στην Τζενίν, αντίποινα στο Τελ Αβίβ-1
Παλαιστίνιος με σημαίες Παλαιστίνης και Συρίας μπροστά από ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στον καταυλισμό της Τζενίν. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. [A.P. Photo/Majdi Mohammed]

Κλειστά παρέμειναν χθες τα καταστήματα στην παλαιστινιακή πόλη της Τζενίν, με drones του ισραηλινού στρατού να υπερίπτανται της πόλης και των γειτονικών της προσφυγικών καταυλισμών. Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις τελευταίες δύο ημέρες τις αυτοσχέδιες –και κατασκευασμένες από εύφλεκτα υλικά– κατοικίες τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, φοβούμενοι για τη ζωή τους εξαιτίας της χρήσης βαρέων όπλων από τον ισραηλινό στρατό. «Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό μέχρι στιγμής», έλεγε χθες το απόγευμα ο αντιδήμαρχος της Τζενίν, Καμάλ αλ Ρουμπ, για να προσθέσει ότι ο δήμος είχε εξασφαλίσει στέγη σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της πόλης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εκτιμά ότι η φυγή προσφύγων από τον καταυλισμό θα συνεχισθεί, εφόσον η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Σπίτι και Κήπος» κρατήσει πολλές ημέρες. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA) υπογραμμίζει ότι πολλοί κάτοικοι του καταυλισμού έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων, πόσιμου νερού και βρεφικού γάλακτος, καθώς οι μάχες κρατούν κλειστά τα καταστήματα. Ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματισθεί χθες το μεσημέρι στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στον αυτοκινητόδρομο 60, βγαίνοντας από την Τζενίν.

Χάος στην Τζενίν, αντίποινα στο Τελ Αβίβ-2
Ο οδηγός ημιφορτηγού έπεσε σε πεζούς στην οδό Πινχάς Ρόζεν, βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε σε περαστικό, καρφώνοντάς τον με μαχαίρι στον λαιμό. [REUTERS/Amir Cohen]

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα και νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones, προτού διατάξει εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό και στο κέντρο της Τζενίν με περισσότερους από 2.000 στρατιώτες, καθώς και υποστήριξη από τεθωρακισμένα εκσκαπτικά μηχανήματα και ελεύθερους σκοπευτές σε υψώματα και ταράτσες. Εκπρόσωποι πολλών παλαιστινιακών οργανώσεων, μεταξύ τους η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ, διατηρούν γραφεία στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Οι Ταξιαρχίες της Τζενίν, που απαρτίζονται από ενόπλους διάφορων οργανώσεων, έχουν κατηγορηθεί για σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών εποίκων στα Κατεχόμενα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θυμίζουν εκείνες του 2005 για την αντιμετώπιση της μεγάλης παλαιστινιακής εξέγερσης της Ιντιφάντα. Η παρούσα επιχείρηση «Σπίτι και Κήπος» αξιοποιεί παρόμοιες –ιδιαίτερα επιθετικές– τακτικές με βαριά οπλισμένες δυνάμεις σε αστικό πεδίο μάχης. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις από τους κοινοβουλευτικούς της εταίρους για σκληρή απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών εποίκων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην εθνική ασφάλεια και ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη Δυτική Οχθη. Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου αποφάσισε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ Ιορδανία και Εμιράτα, χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί πλέον διπλωματικές σχέσεις, καταδίκασαν την επιχείρηση στην Τζενίν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT