Καταγγελίες κατά του Χάρβαρντ για διακρίσεις

Καταγγελίες κατά του Χάρβαρντ για διακρίσεις

Την εισαγωγή-εξπρές παιδιών αποφοίτων και δωρητών των πανεπιστημίων της Ivy League αμφισβητούν ακτιβιστές νομικοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καταγγελία εναντίον του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ για την πολιτική του ιδρύματος να εγγυάται την εγγραφή παιδιών αποφοίτων, αμφισβητώντας την τακτική των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας να πριμοδοτούν αιτήσεις από παιδιά δωρητών και αποφοίτων.

Στην προσφυγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα, η οργάνωση Νομικοί Υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων (LCR) χαρακτήρισε την εγγραφή παιδιών αποφοίτων μεροληπτική, καθώς προσφέρει πλεονέκτημα κυρίως σε λευκούς αιτούντες, που σχετίζονται με δωρητές και αποφοίτους. Την καταγγελία θα χειρισθεί η διεύθυνση πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας.

Εύποροι λευκοί γόνοι

«Στην τάξη του 2019, περίπου 28% των αποφοίτων ήταν παιδιά ή συγγενείς αποφοίτων του Χάρβαρντ. Αξιόλογοι και ικανοί υποψήφιοι που ανήκουν σε μειονότητες πλήττονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής. Οι θέσεις πρωτοετών στο πανεπιστήμιο προσφέρονται στους εύπορους λευκούς γόνους, που απολαμβάνουν έτσι το προνόμιο της καταγωγής τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Την εισαγωγή-εξπρές παιδιών αποφοίτων και δωρητών των πανεπιστημίων της Ivy League αμφισβητούν ακτιβιστές νομικοί.

Ακτιβιστές κατά της φυλετικής αδικίας καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες την πολιτική των διακρίσεων υπέρ των «κληρονόμων» του δικαιώματος εγγραφής στα πανεπιστήμια της Ivy League, της ομάδας των οκτώ καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας. Η αμφιλεγόμενη πρακτική επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορεύσει στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυλή του υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής πρωτοετών.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου κατάφερε πλήγμα στον θεσμό των «θετικών διακρίσεων», που εξασφάλιζε την εγγραφή συγκεκριμένου ποσοστού μαύρων και ισπανόφωνων φοιτητών κάθε χρόνο στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρέτισαν οι αντίπαλοι της πολιτικής θετικών διακρίσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο θεσμός υπονομεύει τις ευκαιρίες λευκών υποψηφίων από φτωχές οικογένειες, αλλά και αυτές των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής. Τη διαφωνία του με την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα «διευρύνει τις ανισότητες και όχι τις ευκαιρίες».

Η προσφυγή της Δευτέρας αναφέρει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπογραμμίζοντας ότι «κατέστησε επιτακτική την εξάλειψη μέτρων τα οποία αδικούν συστηματικά μαύρους και ισπανόφωνους φοιτητές». Η διεύθυνση της αρμόδιας υπηρεσίας καλείται να αποφασίσει εάν το Χάρβαρντ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις με αφορμή τη φυλή, το θρήσκευμα και την καταγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT