Πόλεμος των μικροτσίπ: Πώς οι ημιαγωγοί έγιναν σημείο ανάφλεξης στη σχέση ΗΠΑ – Κίνας

Πόλεμος των μικροτσίπ: Πώς οι ημιαγωγοί έγιναν σημείο ανάφλεξης στη σχέση ΗΠΑ – Κίνας

Ο αγώνας για την πιο κρίσιμη τεχνολογία του 21ου αιώνα αποτελεί «μήλο της έριδος» για τις δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μεταβαίνει στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τους οικονομικούς δεσμούς, ψηλά στην ατζέντα θα είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ο πόλεμος των μικροτσίπ μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Παρά τα διπλωματικά ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, ο ανταγωνισμός στην προηγμένη τεχνολογία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Τη Δευτέρα, το Πεκίνο δυναμίτισε το κλίμα εν αναμονή της επίσκεψης Γέλεν, θέτοντας περιορισμούς στις εξαγωγές δύο ορυκτών που σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητα για την παραγωγή ημιαγωγών και άλλων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας.

Τα μέτρα ήρθαν, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ετοιμάζεται να επεκτείνει τους δικούς της περιορισμούς στην πώληση προηγμένων μικροτσίπ στην Κίνα.

Πολεμικές ικανότητες νέας γενιάς

Οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον βασίζονται σε δύο σημαντικά δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αμερικανικό στρατό από άποψη συνολικής ισχύος. Το δεύτερο είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αμερικανική τεχνολογία για να το κάνει αυτό.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει εντολή ο PLA να γίνει στρατός «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2049, την εκατονταετηρίδα της διακυβέρνησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για σειρά εφαρμογών, καθώς και για τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Δεν είναι σαφές πόσο κοντά βρίσκεται η Κίνα στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, ο στρατός του Πεκίνου «επιδιώκει πολεμικές ικανότητες νέας γενιάς».

Ωστόσο, τη στιγμή που η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης σε ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου, η βιομηχανία της δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς που τροφοδοτούν αυτές τις τεχνολογίες. Οι κινεζικές επιχειρήσεις και ο στρατός βασίζονται στις εισαγωγές για να αποκτήσουν τα προηγμένα τσιπ.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν την πορεία τεχνολογικής αναβάθμισης του στρατιωτικού εξοπλισμού του Πεκίνου.

Περιορισμοί των ΗΠΑ

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε σαρωτικούς ελέγχους στις εξαγωγές, με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε ημιαγωγούς αμερικανικής προέλευσης και στα συναφή προϊόντα τους.

Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες στην Κίνα δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν προηγμένα τσιπ και τεχνολογία κατασκευής τσιπ από Αμερικανούς προμηθευτές χωρίς ο πωλητής να λάβει ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν αυτούς τους ελέγχους τον Ιανουάριο πείθοντας τις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία να περιορίσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιπ. 

Ο αντίκτυπος στη βιομηχανία

Η Nvidia βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ανταγωνισμού για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελώντας την κύρια παραγωγική δύναμη των τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» που τροφοδοτούν τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Τα περισσότερα από τα προηγμένα τσιπ του κόσμου -συμπεριλαμβανομένων των τσιπ της Nvidia- κατασκευάζονται στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν η Κίνα προβεί σε απρόκλητη στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλούσε σοβαρές παγκόσμιες διαταραχές στην παραγωγή των πάντων, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, της μεγαλύτερης σε αξία εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο, προειδοποίησε ότι η αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας κινδυνεύει να υποστεί «τεράστια ζημιά» από τη «μάχη για τα μικροτσίπ» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζένσεν Χουάνγκ δήλωσε ότι οι περιορισμοί εξαγωγών που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν, με στόχο να επιβραδύνει την κινεζική παραγωγή ημιαγωγών, έχουν «δέσει τα χέρια» του κολοσσού της Silicon Valley, που αδυνατεί να πουλήσει προηγμένα τσιπ σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν τα δικά τους τσιπ για να ανταγωνιστούν τους επεξεργαστές της Nvidia για παιχνίδια, γραφικά και τεχνητή νοημοσύνη.

Μέτρα «ψυχροπολεμικού τύπου»

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν θεμελιώδεις τεχνολογίες. Ο Σι Τζινπίνγκ και άλλοι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για περιορισμούς ψυχροπολεμικού τύπου.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι εργάζονται για διπλωματική προσέγγιση, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην πιο κρίσιμη τεχνολογία του 21ου αιώνα, οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται πως απομακρύνονται περισσότερο.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT