Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργά ύδατα στη θάλασσα – Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργά ύδατα στη θάλασσα – Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Χίλιες τεράστιες δεξαμενές συγκρατούν τους 1,32 εκατομμύρια τόνους λυμάτων - αρκετούς για να γεμίσουν περισσότερες από 500 ολυμπιακές πισίνες. Ωστόσο, ο χώρος αποθήκευσης εξαντλείται γρήγορα.

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία θα αρχίσει σύντομα να διοχετεύει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό στον ωκεανό, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από τον πυρηνικό παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υλοποιήσει το σχετικό αμφιλεγόμενο σχέδιό της.

Η έγκριση έρχεται 12 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνει στο πλαίσιο μελέτης η οποία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας είχε δηλώσει ήδη από το 2019 πως «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», καθώς ο χώρος για τον περιορισμό του μολυσμένου υλικού εξαντλείται.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε στην Ιαπωνία χθες, Τρίτη, προκειμένου να επισκεφθεί τη Φουκουσίμα και να παρουσιάσει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ασφάλεια στον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Ωστόσο, η έγκριση του ΟΗΕ δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τους θορυβημένους κατοίκους γειτονικών χωρών και τους αλιείς που εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις της καταστροφής του 2011.

Κάποιοι αμφισβητούν τα ευρήματα της υπηρεσίας του ΟΗΕ, με την Κίνα να υποστηρίζει προσφάτως ότι η αξιολόγηση του σχεδίου «δεν συνιστά απόδειξη νομιμότητας» της απελευθέρωσης υγρών αποβλήτων της Φουκουσίμα.

Το ιστορικό της απόφασης

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργά ύδατα στη θάλασσα – Θα πρέπει να ανησυχούμε;-1

Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι του 2011 προκάλεσαν ζημιές στα συστήματα παροχής ενέργειας και ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα οι πυρήνες των αντιδραστήρων να υπερθερμανθούν και να μολύνουν το νερό εντός του εργοστασίου με εξαιρετικά ραδιενεργά υλικά.

Εκτοτε διοχετεύεται επιπλέον νερό για την ψύξη των υπολειμμάτων καυσίμων στους αντιδραστήρες και ταυτόχρονα έχουν διαρρεύσει υπόγεια και βρόχινα νερά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ραδιενεργά λύματα που πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power Company (TEPCO) έχει κατασκευάσει πάνω από 1.000 τεράστιες δεξαμενές για να συγκρατήσει τους 1,32 εκατομμύρια τόνους λυμάτων – αρκετούς για να γεμίσουν περισσότερες από 500 ολυμπιακές πισίνες. Ωστόσο, ο χώρος εξαντλείται γρήγορα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η κατασκευή περισσότερων δεξαμενών δεν αποτελεί επιλογή, καθώς και ότι πρέπει να απελευθερώσει χώρο για λόγους ασφαλείας.

Οι κίνδυνοι

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργά ύδατα στη θάλασσα – Θα πρέπει να ανησυχούμε;-2

Τα ραδιενεργά λύματα περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία, αλλά η πλειονότητά τους μπορεί να εξουδετερωθεί στο νερό, διαβεβαίωσε η TEPCO.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι το μολυσμένο νερό θα αραιωθεί σε μεγάλο βαθμό και θα απελευθερώνεται αργά σε βάθος δεκαετιών.

Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση του επικίνδυνου τριτίου που θα απελευθερωθεί θα είναι στο ίδιο επίπεδο ή χαμηλότερη από την ποσότητα που επιτρέπουν άλλες χώρες και θα πληροί τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας, όπως βεβαιώνουν.

Η TEPCO, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και ο ΙΑΕΑ υποστηρίζουν επίσης ότι το τρίτιο εντοπίζεται στο περιβάλλον, στη βροχή, στο θαλασσινό νερό και στο νερό της βρύσης, ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα – οπότε η απελευθέρωση μικρών ποσοτήτων στη θάλασσα θα είναι ασφαλής.

Στην έκθεση, ο Γκρόσι αναφέρει ότι η απόρριψη του επεξεργασμένου νερού στη θάλασσα θα είχε «αμελητέο αντίκτυπο στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

Ωστόσο, οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων διίστανται ως προς τους κινδύνους που ενέχει η διαδικασία.

Η καναδική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας λέει ότι το ίδιο το τρίτιο είναι πολύ αδύναμο για να διαπεράσει το δέρμα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου εάν καταναλωθεί σε «εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες».

Υπό πίεση οι ωκεανοί

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργά ύδατα στη θάλασσα – Θα πρέπει να ανησυχούμε;-3

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι «οποιαδήποτε έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να συνιστά κίνδυνο για την υγεία», αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι εκτίθενται σε μικρές ποσότητες τριτίου καθημερινά».

Ο Ρόμπερτ Ρίτσμοντ, διευθυντής του θαλάσσιου εργαστηρίου Kewalo του Πανεπιστημίου της Χαβάης, συγκαταλέγεται σε ομάδα διεθνών επιστημόνων που συνεργάζονται με το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού για την αξιολόγηση του σχεδίου απελευθέρωσης υγρών αποβλήτων. Αφού εξέτασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ο Ρίτσμοντ το χαρακτήρισε «απερίσκεπτο και πρόωρο».

Μια ανησυχία έγκειται στο ότι η αραίωση των λυμάτων μπορεί να μην αρκεί για να μειώσει τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή. Ρύποι, όπως το τρίτιο, θα μπορούσαν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και να συσσωρευτούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι ωκεανοί του κόσμου βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι να αντιμετωπίζονται ως «χωματερή», σχολίασε ο ίδιος.

Οι πιθανοί κίνδυνοι δεν θα επηρεάσουν μόνο την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Σε μελέτη του 2012 υπήρχαν ενδείξεις ότι ο τόνος είχε μεταφέρει ραδιονουκλίδια -ραδιενεργά ισότοπα όπως αυτά που περιέχονται στα πυρηνικά λύματα από τη Φουκουσίμα- μέσω του Ειρηνικού μέχρι και την Καλιφόρνια.

Πηγή: CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT