Διπλωματικό «ράλι» της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διπλωματικό «ράλι» της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας έχουν καθυστερήσει την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ξεκινώντας διπλωματικό «ράλι» με στόχο να πείσει για την αναγκαιότητα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας έχουν καθυστερήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η Φινλανδία εντάχθηκε φέτος στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς κατάφερε να παρακάμψει παρόμοιες ενστάσεις από την Άγκυρα.

Μήνυμα υπέρ της ταχείας ένταξης

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου είναι προγραμματισμένο να παραστεί ο Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Βρετανία και τη Φινλανδία.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον πρόκειται να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η Σουηδία πρέπει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ, ενώ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για στήριξη στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της Κούρδους μαχητές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε: «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, ούτε απειλές. Αν δεν τηρήσουν όσα μας έχουν υποσχεθεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε δεν υποχωρούμε».

Παράλληλα τόνισε ότι «η κόκκινη γραμμή για την Τουρκία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ισλαμοφοβίας».

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT