«Καμία σχέση με τη Μοσάντ» λέει αξιωματούχος για την ακαδημαϊκό που απήχθη στη Βαγδάτη

«Καμία σχέση με τη Μοσάντ» λέει αξιωματούχος για την ακαδημαϊκό που απήχθη στη Βαγδάτη

Η ακαδημαϊκός ταξίδεψε με το ρωσικό διαβατήριο που διέθετε, καθώς η είσοδος Ιράκ, που ορίζεται ως εχθρική χώρα, είναι παράνομη για τους πολίτες του Ισραήλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «χέρια» της σιιτικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ βρίσκεται μια Ισραηλινορωσίδα ακαδημαϊκός η οποία αγνοείται τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Ελίζαμπετ Τσουρκόφ είναι ζωντανή και κρατείται από τον περασμένο Μάρτιο, όταν μετέβη στο Ιράκ, για να πραγματοποιήσει έρευνα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠΑ.

«Η Ελίζαμπετ Τσουρκόφ είναι ακόμα ζωντανή και θεωρούμε το Ιράκ υπεύθυνο για την ασφάλεια και την καλή κατάστασή της», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία αναφέρει πως το ζήτημα χειρίζονται οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές.

«Δεν έχει σχέση με τη Μοσάντ»

Την ίδια στιγμή, με βάση όσα μεταδίδει η εφημερίδα The Times of Israel, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι η ακαδημαϊκός έχει σχέσεις με τη Μοσάντ.

«Είναι μια αθώα Ισραηλινή πολίτης που κάνει διδακτορικό στο Πρίνστον. Δεν υπάρχει καμία σχέση της Ελίζαμπετ Τουρκόφ με αξιωματούχους του Ισραήλ», επισημαίνει.

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή εμπλοκή του Ιράν, ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος σχολίασε πως «δεν είναι απίθανο το Ιράν να έχει πλήρη εικόνα της υπόθεσης».

Ταξίδεψε με ρωσικό διαβατήριο

Aγνωστο παραμένει γιατί η κυβέρνηση του Ισραήλ επέλεξε να δημοσιοποιήσει τώρα τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ενώ ήταν ενήμερη λίγες μόνο ημέρες μετά την απαγωγή στη Βαγδάτη.

Πιθανότατα, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την επικοινωνία της κυβέρνησης με την οικογένεια της Ελίζαμπετ Τουρκόφ, αλλά και την ενημέρωση ότι είναι καλά στην υγεία της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισραηλινορωσίδα ακαδημαϊκός ταξίδεψε στο Ιράκ με το ρωσικό διαβατήριο που διέθετε, καθώς η είσοδος στη χώρα, η οποία ορίζεται ως εχθρική, είναι παράνομη για τους πολίτες του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT