Φρένο στη σχέση κυβέρνησης – social media

Με μια απόφαση έκτασης 155 σελίδων, ο δικαστής Τέρι Ντάουτι απαγόρευσε σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να συναντώνται και να επικοινωνούν με εκπροσώπους εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια απόφαση έκτασης 155 σελίδων, ο δικαστής Τέρι Ντάουτι απαγόρευσε σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να συναντώνται και να επικοινωνούν με εκπροσώπους εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια νίκη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι εδώ και καιρό κατηγορούν την κυβέρνηση για λογοκρισία και χειραγώγηση των social media.

Το ασφαλιστικό μέτρο ήρθε ως απάντηση σε αγωγή που κατέθεσαν Ρεπουμπλικανοί γενικοί εισαγγελείς στη Λουιζιάνα και στο Μιζούρι. Σύμφωνα με την Washington Post, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «το παράκαναν» με τις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν αναρτήσεις που ανησυχούσαν ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διστακτικότητα για εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ή να ανατρέψουν τις εκλογές.

Η υπόθεση παρακολουθήθηκε πολύ στενά και πυροδότησε έντονο δημόσιο διάλογο γύρω από τη σχέση που έχει η κυβέρνηση με το ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο στα social media αλλά και με τα όρια της νόμιμης παρέμβασης, ακόμη κι όταν αυτή είναι γίνεται με προληπτικό σκοπό.

Δικαστής απαγορεύει σε αξιωματούχους του Μπάιντεν να επικοινωνούν με στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αποτελεί πάγια θέση μας πως αυτές οι πλατφόρμες έχουν βαθιά ευθύνη να προσέξουν την επιρροή που ασκούν στον αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Οι πλατφόρμες θα πρέπει να επιλέγουν αυτόνομα τις πληροφορίες που παρουσιάζουν». Ο δικαστής Ντάουτι, ο οποίος ήταν διορισμένος από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ενάγοντες είχαν «παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους». «Τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί μέχρι στιγμής απεικονίζουν ένα σχεδόν δυστοπικό σενάριο», δήλωσε ο Ντάουτι κατά την ανακοίνωση της απόφασής του. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένη αμφιβολία και αβεβαιότητα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως είχε αναλάβει ένα ρόλο παρόμοιο με το οργουελιανό “Υπουργείο Αλήθειας”», πρόσθεσε.

Η απόφαση περιορίζει την επικοινωνία κυβερνητικών υπηρεσιών με τους ιδιοκτήτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και του FBI. Ο περιορισμός ισχύει και για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και της Τζεν Ιστερλι, η οποία είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών. Ωστόσο κάνει κάποιες εξαιρέσεις για την επικοινωνία με τις επιχειρήσεις όταν συντρέχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και όταν πρέπει να αποτραπούν εγκληματικές δραστηριότητες. Ο Ντάουτι αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ στελεχών του Λευκού Οίκου και εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ, δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα. Από την πλευρά τους το Facebook και η ιδιοκτήτρια του Instagram, Meta, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT