Γερμανία: Τρομοκρατικό δίκτυο παρείχε στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος – Επτά συλλήψεις

Γερμανία: Τρομοκρατικό δίκτυο παρείχε στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος – Επτά συλλήψεις

Οι εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι ο στόχος των υπόπτων ήταν να πραγματοποιήσουν «υψηλού προφίλ επιθέσεις στη Γερμανία» - Συλλήψεις και στην Ολλανδία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη ότι επτά άνδρες συνελήφθησαν στο δυτικό κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι ύποπτοι φέρεται να ίδρυσαν μια τρομοκρατική ομάδα στη Γερμανία, παρέχοντας, παράλληλα, στήριξη στο «Ισλαμικό Κράτος» (IS).

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στην Καρλσρούη ανέφερε ότι ένας από τους υπόπτους είναι από το Τουρκμενιστάν, ένας από το Κιργιστάν και πέντε από το Τατζικιστάν. Οι ύποπτοι είχαν εισέλθει στη Γερμανία λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Οι εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι ο στόχος των υπόπτων ήταν να πραγματοποιήσουν «υψηλού προφίλ επιθέσεις στη Γερμανία», έχοντας ήδη εντοπίσει στόχους, ενώ είχαν προσπαθήσει να προμηθευτούν όπλα.

Εξι από τους επτά άνδρες «συγκέντρωναν χρήματα για το IS από τον Απρίλιο του 2022», είπαν οι εισαγγελικές αρχές, προσθέτοντας ότι οι ύποπτοι είχαν «επανειλημμένα» στείλει χρήματα στην τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό.

Τον Μάιο, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε φερόμενο δίκτυο χρηματοδότησης του IS, προβαίνοντας σε τέσσερις συλλήψεις στη βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία καθώς και σε τρία άλλα κρατίδια.

Συλλήψεις και στην Ολλανδία

Σημειώνεται ότι και η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα και συγκεκριμένα έναν άνδρα από το Τατζικιστάν και τη σύζυγό του, οι οποίοι επίσης θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία.

Οι δύο ύποπτοι στη χώρα βρίσκονταν «σε επαφή με αρκετά άτομα που κατοικούν στη Γερμανία», σημειώνεται σε δήλωση των ολλανδικών εισαγγελικών αρχών.

«Η αστυνομική έρευνα έχει οδηγήσει στην υποψία ότι ο άνδρας (που συνελήφθη) είναι μέλος του IS και ότι του είχε δοθεί εντολή να σχεδιάσει μια τρομοκρατική επίθεση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Παρ’ όλο που τα σχέδια δεν είναι ακόμη σαφή, ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να παρέμβει το γραφείο της ολλανδικής εισαγγελίας», σημειώνεται.

Πηγή: dpa, AFP, Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT