ΝΑΤΟ: Υστατη διπλωματική προσπάθεια για το τουρκικό «βέτο» στη Σουηδία

ΝΑΤΟ: Υστατη διπλωματική προσπάθεια για το τουρκικό «βέτο» στη Σουηδία

O Στόλτενμπεργκ θα υποδεχθεί σήμερα ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με τον γ.γ. της Συμμαχίας να δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση έστω και στο παραπέντε.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο από το διαρκές «βέτο» που προβάλλει η Τουρκία σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να επικυρωθεί τελικά η ένταξή της θα επιχειρήσει σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες μόνο ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ θα υποδεχθεί σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με τον γ.γ. να δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση έστω και στο παραπέντε.

«Είναι εφικτή μια θετική απόφαση για τη Σουηδία στη σύνοδο», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Politico.

Ωστόσο, τόσο η Αγκυρα όσο και η Βουδαπέστη θα χρειαστεί να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ στα εθνικά τους κοινοβούλια, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο πριν από τη συνάντηση των 31 ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη Λιθουανία. Παρ’ όλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ δηλώνει πως «μια πολιτική απόφαση είναι εφικτή».

Την περασμένη εβδομάδα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «αυτή η σύνοδος θα είναι η πρώτη για τη Φινλανδία ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εργαζόμαστε για την ένταξη επίσης της Σουηδίας», ενώ πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ». 

Προφανώς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα ήθελε να αποφύγει να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις στο και πέντε της συνόδου, όπως συνέβη πέρυσι στη Μαδρίτη, όταν συγκλήθηκε ειδική συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Σουηδίας και της Φινλανδίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT