Στην Κωνσταντινούπολη αύριο ο Ζελένσκι για συνάντηση με τον Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη αύριο ο Ζελένσκι για συνάντηση με τον Ερντογάν

Η συμφωνία για τα σιτηρά στο επίκεντρο των συζητήσεων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Η διεθνής συμφωνία παρατάθηκε μέχρι τις 18 Ιουλίου, έπειτα από δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η Μόσχα απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι όροι της δεν τηρούνται. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους θαλάσσιους διαδρόμους που προβλέπονται από τη συμφωνία για να εξαπολύει επιθέσεις στον ρωσικό στόλο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Τουρκία, η οποία συνέβαλε στην επίτευξη της αρχικής συμφωνίας πέρυσι, θέλει να ανανεωθεί. Αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

Κι αυτό, επειδή ο τερματισμός της συμφωνίας, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στο Κίεβο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT