Ουκρανία: Πυρομαχικά διασποράς δίνουν οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Πυρομαχικά διασποράς δίνουν οι ΗΠΑ

Ο μόνος τρόπος διείσδυσης στη ρωσική άμυνα, λένε οι Ουκρανοί στρατηγοί

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Την απόφαση της Ουάσιγκτον να προσφέρει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία για την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής επέκρινε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τέτοιων όπλων για τον άμαχο πληθυσμό.

Το Κίεβο πιέζει τη Δύση προκειμένου να αποκτήσει πυρομαχικά διασποράς, τα μόνα ικανά να αντιμετωπίζουν τα ρωσικά οχυρωματικά έργα και να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης υπέρ της Ουκρανίας. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αντριου Μπέιτς είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «μελετά ενεργά» την ένταξη των πυρομαχικών διασποράς στο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία που θα ανακοινώσει σήμερα η προεδρία. Υστερα από μήνες κωλυσιεργίας και ανησυχιών για τους κινδύνους των όπλων αυτών, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, αρμόδια για θέματα Ρωσίας, Λόρα Κούπερ είχε καταθέσει στα τέλη Ιουνίου ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στον ουκρανικό στρατό, προϊδεάζοντας από τότε για την εξαγωγή τους στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Πυρομαχικά διασποράς δίνουν οι ΗΠΑ-1

Τα πυρομαχικά διασποράς, κατηγορία βομβών, ρουκετών και πυραύλων που διασπώνται εν πτήσει για να σκορπίσουν βομβίδια σε μεγάλη έκταση, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πυρομαχικά αυτού του τύπου τείνουν ιστορικά να εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό αστοχίας στην πυροδότηση, με ενεργά βομβίδια να καταλήγουν άθικτα στο έδαφος. Πολίτες –μεταξύ τους και πολλά παιδιά– σε Συρία, Υεμένη, Αφγανιστάν, Λίβανο, Βαλκάνια και Λάος χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τέτοια οπλικά συστήματα, παρότι η ένοπλη σύρραξη έχει προ πολλού λήξει.

Την ίδια ώρα, μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τύχη του στασιαστή ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διέψευσε τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Πριγκόζιν να βρίσκεται στο Μινσκ, αποκαλύπτοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Σε σπάνια συνέντευξη Τύπου σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων, ο Λουκασένκο ανέφερε: «Ο Πριγκόζιν δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας, ούτε και άνδρες του στρατού του». Ο Λουκασένκο αποκάλυψε ότι επικοινώνησε την Τετάρτη με τον Πριγκόζιν και ότι οι δυνάμεις της Wagner συνεχίζουν να πολεμούν υπό ρωσική στρατιωτική διοίκηση.

Μυστήριο για τον Πριγκόζιν και την ομάδα Wagner, καθώς ο Λουκασένκο δηλώνει ότι δεν βρίσκονται στη Λευκορωσία.

«Ο Πριγκόζιν δεν είναι κρατούμενος, τουλάχιστον για την ώρα. Μη νομίζετε ότι ο Πούτιν είναι τόσο καταχθόνιος και εκδικητικός που θα σκότωνε αύριο τον Πριγκόζιν. Οχι, αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος. Ο Λουκασένκο είχε παραδεχθεί ότι πρόσφερε καταφύγιο στους άνδρες της Wagner σε παλιό στρατώνα 130 χλμ. από το Μινσκ. Στις χθεσινές δηλώσεις του, όμως, ο Λουκασένκο είπε ότι δυνάμεις της Wagner δεν έχουν φθάσει στη χώρα του. «Το αν θα φθάσουν εδώ και το πότε, δεν έχουν αποφασισθεί. Ο μόνος όρος που έθεσα, αν στρατοπέδευαν εδώ, ήταν ότι θα όφειλαν να υπερασπισθούν τη Λευκορωσία σε περίπτωση πολέμου», είπε ο πρόεδρος.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το πρωί από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Η έκρηξη του πυραύλου σε πολυκατοικία της πόλης προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 36 κατοίκων. Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρί Σαντόβι, είπε ότι 60 διαμερίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Μυστικές επαφές

Την ίδια ώρα, την ύπαρξη μυστικών διπλωματικών επαφών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποκάλυψε χθες το αμερικανικό δίκτυο NBC. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη με ομάδα πρώην Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τους οποίους είχε πολύωρες συνομιλίες με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών του Απριλίου βρέθηκε το ακανθώδες θέμα της τύχης των υπό ρωσικό έλεγχο περιοχών, τις οποίες η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει, καθώς και η αναζήτηση κοινά αποδεκτής διπλωματικής λύσης. Στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Council on Foreign Relations και πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία, Ρίτσαρντ Χάας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά όχι υπό την αιγίδα της. Τέτοιου είδους επαφές ονομάζονται «διπλωματία της βοηθητικής λωρίδας», με επιφανείς ιδιώτες να αναλαμβάνουν διαμεσολαβητικό ρόλο σε μια προσπάθεια να μην εκτεθεί η κυβέρνηση.

Στην Τουρκία ο Ζελένσκι

ΑΓΚΥΡΑ. Την Τουρκία πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζελένσκι και Ερντογάν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, προτού παραστούν στις συναντήσεις αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο. Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε χθες τη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντενκόφ για να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Σόφιας. Κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, οι Βούλγαροι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά τη λήξη του πολέμου. Τη διακήρυξη στήριξης καταψήφισαν οι Σοσιαλιστές και το εθνικιστικό κόμμα Ατάκα, γνωστό για τις φιλορωσικές θέσεις του. Την αποφασιστικότητα του Κιέβου για απελευθέρωση του συνόλου του εθνικού εδάφους επανέλαβε ο Ζελένσκι, εκφράζοντας προσεκτικά τη δυσθυμία του για τον δισταγμό του Βουλγάρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι η διένεξη αυτή δεν επιδέχεται στρατιωτική λύση», είπε ο Ράντεφ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ζελένσκι, ο οποίος τον διόρθωσε λέγοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο και όχι «σε διένεξη».

Πηγή: A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT