Το παραδοσιακό κολέγιο Ιτον αλλάζει χαρακτήρα

Το παραδοσιακό κολέγιο Ιτον αλλάζει χαρακτήρα

Σε μια Βρετανία που αλλάζει ραγδαία, το κολέγιο Ιτον –το σχολείο που έχει εκπαιδεύσει πρίγκιπες και 20 πρωθυπουργούς– εξακολουθεί να ζητάει από τους μαθητές του να φορούν φράκο και λευκό πουκάμισο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια Βρετανία που αλλάζει ραγδαία, το κολέγιο Ιτον –το σχολείο που έχει εκπαιδεύσει πρίγκιπες και 20 πρωθυπουργούς– εξακολουθεί να ζητάει από τους μαθητές του να φορούν φράκο και λευκό πουκάμισο. Ομως, οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία δεν το έχουν αφήσει ανεπηρέαστο. Στους τοίχους των κοιτώνων, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, κρέμονται πλέον σημαίες με το ουράνιο τόξο – σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αν και σχολείο αποκλειστικά για αγόρια, έχει πλέον μια φεμινιστική κοινότητα και γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας. «Καπετάνιος» αυτής της προσπάθειας είναι ο Σάιμον Χέντερσον, ο οποίος πριν από εννιά χρόνια, στα 39 του, έγινε ο νεαρότερος διευθυντής στην ιστορία του σχολείου, που ιδρύθηκε το 1440. Ο Χέντερσον έχει ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου και τον σεξισμό μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων. Πριν από δύο χρόνια απέλυσε έναν καθηγητή ο οποίος αρνήθηκε να κατεβάσει από το YouTube βίντεο στο οποίο υποστήριζε πως η πατριαρχία είναι επιλογή των γυναικών και κατά βάθος ωφελούνται από αυτή.

Ομως, δεν είναι όλα ρόδινα. Πολλοί γονείς, απόφοιτοι, ακόμη και μαθητές δεν εγκρίνουν τις επιλογές του «Τρέντι Χέντι», όπως τον αποκαλούν κοροϊδευτικά. Τον κατηγορούν για ακτιβισμό, διαφωνούν μαζί του και υποστηρίζουν πως η απόλυση του καθηγητή Νόουλαντ αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης. «Με τις αλλαγές του πάει κόντρα στη φιλοσοφία του σχολείου. Προετοιμάζει το έδαφος για την καταστροφή του», υποστηρίζει ο 21χρονος απόφοιτος του Ιτον, Κ. Κίρκμπι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διατήρησης του αριστοκρατικού χαρακτήρα του σχολείου.

Ο νέος διευθυντής προσπαθεί να συνδυάσει το ελιτίστικο προφίλ του εκπαιδευτικού ιδρύματος με τη σύγχρονη κοινωνία.

Πολλοί Βρετανοί θεωρούν το Ιτον ένα ελιτίστικο σχολείο, ενώ οι πολιτικοί που φοίτησαν εκεί –συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον– κατηγορούνται για ναρκισσισμό και αδιαφορία. Ωστόσο, και παρά τα δίδακτρα των 52.000 ευρώ ετησίως, υπό τον Χέντερσον επεκτείνει διαρκώς τα προγράμματα υποτροφιών του, προσπαθώντας να κάνει ένα «άνοιγμα» στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Αν και πολλοί μαθητές δήλωσαν ότι εκτιμούν τον νέο αέρα που έφερε ο Χέντερσον στο σχολείο, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχολείο θα διευρύνει περισσότερο τις υποτροφίες, θα προσλάβει περισσότερους μαύρους καθηγητές, θα δεχθεί κορίτσια και θα καταργήσει το φράκο. Ομως ο Χέντερσον δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για την εισαγωγή κοριτσιών ή την κατάργηση της στολής. Φαίνεται πως το σχολείο δεν μπορεί και δεν θέλει να αποκοπεί από την παράδοσή του. Αλλωστε, γι’ αυτό το επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Η επιμονή τους στις παραδόσεις κρύβει μέσα της και μια ανάγκη για ασφάλεια. Ο Κάιους Φόλκερτς, 12 ετών, δοκίμασε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο του φράκο. «Στο Ιτον οι μαθητές δεν περιφέρονται φορώντας τζιν», είπε η μητέρα του καθώς τον φωτογράφιζε. «Και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα γίνει αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT