«Συγκεκριμένα βήματα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένει ο Ζέλενσκι στο Σύνοδο του Βίλνιους

«Συγκεκριμένα βήματα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένει ο Ζέλενσκι στο Σύνοδο του Βίλνιους

Ο Ζελένσκι καλεί τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Επόμενος σταθμός, στο πλαίσιο της «περιοδείας» του σε χώρες - μέλη, η Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περιμένει να δει συγκεκριμένα βήματα υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στο Βίλνιους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις και να υιοθετήσουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα θα έχει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα προτού συμπληρωθεί η 500ή ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Υπέρ του ουκρανικού αιτήματος για ένταξη η Τσεχία

«Συγκεκριμένα βήματα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένει ο Ζέλενσκι στο Σύνοδο του Βίλνιους-1

Προηγήθηκε επίσκεψη του Β. Ζελένσκι στην Πράγα. Ο Τσέχος πρόεδρος υποστήριξε το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στη συμμαχία.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πολύ περισσότερα από μία γενική δήλωση ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι «ανοιχτή».

«Μιλάμε για σαφές μήνυμα, συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση μιας πρόσκλησης. Χρειαζόμαστε αυτό το κίνητρο. Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια στις σχέσεις μας», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Χωρίς όπλα μεγάλου βεληνεκούς είναι δύσκολο όχι μόνο να πραγματοποιηθεί επιθετική αποστολή αλλά και να διεξαχθεί αμυντική επιχείρηση», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Π. Φιάλα τόνισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και υποσχέθηκε μεγαλύτερη υποστήριξη στο Κίεβο, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεά περισσότερων στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Η στάση των άλλων συμμάχων

Το Κίεβο επιδιώκει σαφή ένδειξη από το ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βίλνιους ότι μπορεί να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία το συντομότερο δυνατό, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ωστόσο, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διχαστεί ως προς το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει ένα τέτοιο βήμα. Κάποιες χώρες μέλη είναι επιφυλακτικές για κινήσεις που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να φέρουν τη συμμαχία πιο κοντά σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Επίσκεψη σε Βουλγαρία και συνάντηση με Ερντογάν

«Συγκεκριμένα βήματα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένει ο Ζέλενσκι στο Σύνοδο του Βίλνιους-2

Μετά το ταξίδι στην Πράγα, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

Ο διπλωματικός του σύμβουλος, Ιχόρ Ζόβκβα, διαβεβαίωσε πως το Κίεβο έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Σόφιας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Την Παρασκευή ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία αποτελεί σταθμό της περιοδείας του.

Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή, Ζελένσκι και Ερντογάν θα συνομιλήσουν κυρίως, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, για τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, οπότε και λήγει.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία πραγματοποιείται μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη της Συμμαχίας ελπίζουν να πείσουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για την εισδοχή της Σουηδίας.

Τραγικές απώλειες

«Συγκεκριμένα βήματα» για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένει ο Ζέλενσκι στο Σύνοδο του Βίλνιους-3

Εν τω μεταξύ, οι τραγικές απώλειες του πολέμου αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας την Πέμπτη αυξήθηκε σε δέκα, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση.

Ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram ανέφερε: «Ως αποτέλεσμα της χθεσινής επίθεσης με ρουκέτες σε πολυκατοικία στη Λβιβ, σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι. Μία σορός εντοπίστηκε τη νύχτα, μία ακόμα σήμερα το πρωί. Επιπλέον, 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι 16 από αυτούς νοσηλεύονται».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι μεταξύ των τραυματιών στη Λβιβ περιλαμβάνονται τρία παιδιά, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας συνεχίζονται.

Πηγή: Reuters, Guardian, Sabah

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT