Πακιστάν: 50 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις που έφεραν οι μουσώνες

Πακιστάν: 50 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις που έφεραν οι μουσώνες

Στην επαρχία Χάιμπερ Πακτούνκβα εντοπίστηκαν τα πτώματα οκτώ παιδιών, που παρασύρθηκαν από κατολίσθηση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 8 παιδιών, έχουν οδηγήσει οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις από τις βροχές των μουσώνων, που πλήττουν το Πακιστάν από τα τέλη του Ιουνίου.

Οι καλοκαιρινοί μουσώνες, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, ευθύνονται για το 70-80% των ετήσιων βροχοπτώσεων στη Νότια Ασία, ενώ θεωρούνται ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια αγρότες αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA), «πενήντα θάνατοι έχουν αναφερθεί σε διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με τις βροχές σε όλη τη χώρα, από την έναρξη του μουσώνα στις 25 Ιουνίου», προσθέτοντας επίσης ότι 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, στην επαρχία Χάιμπερ Πακτούνκβα εντοπίστηκαν την Πέμπτη τα πτώματα οκτώ παιδιών, που παρασύρθηκαν από κατολίσθηση, σύμφωνα με τον Μπιλάλ Φαϊζί εκπρόσωπο της υπηρεσίας «Rescue 1122».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες των διασωστών, οι οποίοι αναζητούν τυχόν άλλα πτώματα που ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί.

Πιο απρόβλεπτες οι βροχοπτώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι περισσότεροι θάνατοι από τους 50 που έχουν αναφερθεί, καταγράφονται στην επαρχία Παντζάμπ, που είναι και η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προκλήθηκαν κυρίως από ηλεκτροπληξία και καταρρεύσεις κτιρίων.

Βροχοπτώσεις ρεκόρ, με βάση επίσημα στοιχεία, έπληξαν την Τετάρτη τη Λαχόρη, πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και προκαλώντας διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση στο ένα τρίτο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν προβλέπει νέες καταρρακτώδεις βροχές τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με ειδικούς, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις βροχοπτώσεις πιο έντονες και πιο απρόβλεπτες.

Κατά την περσινή χρονιά, από τις βροχοπτώσεις των μουσώνων, το ένα τρίτο της χώρας είχε βυθιστεί κάτω από το νερό, ενώ περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο εκατομμύρια σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Παρόλο που το Πακιστάν, με πληθυσμό 220 εκατομμύρια, ευθύνεται για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και βρίσκεται στην όγδοη θέση της κατάταξης με τα πλέον απειλούμενα από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα κράτη, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT