Αυτές οι χώρες θα πληγούν περισσότερο από μια σύγκρουση στην Ταϊβάν

Αυτές οι χώρες θα πληγούν περισσότερο από μια σύγκρουση στην Ταϊβάν

Η Economist Intelligence Unit ορίζει ως σύγκρουση «ένα σενάριο πολεμικής σύρραξης που περιλαμβάνει άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες είναι οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της Economist Intelligence Unit.

Η EIU ορίζει ως σύγκρουση «ένα σενάριο πολεμικής σύρραξης που περιλαμβάνει άμεση στρατιωτική συμμετοχή της Κίνας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ». 

Οι ΗΠΑ παραμένουν για δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της Ταϊβάν παρότι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της: αναγνωρίζουν την Κίνα. Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο επαρχία της που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για αυτό.

Στην πραγματικότητα, η EIU αξιολογεί τον κίνδυνο μιας άμεσης κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ταϊβάν ως «πολύ απίθανο». 

Οι τρεις οικονομίες είναι «πιο ευάλωτες» λόγω της εγγύτητάς τους στον πορθμό της Ταϊβάν, των ισχυρών εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα και της άτυπης στρατιωτικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. 

Η EIU κατονόμασε επίσης ως «σοβαρά εκτεθειμένες αγορές» τις Αυστραλία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, καθώς και το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση αναφέρει ότι αν εφαρμοστούν κυρώσεις τόσο στην Κίνα (όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατ’ επέκταση), θα είχαν ως συνέπεια την έξοδο σημαντικού μέρους του πληθυσμού της πόλης, τη φυγή κεφαλαίων, καθώς και μια απότομη μείωση των εισερχόμενων κεφαλαιακών ροών.

Οσον αφορά την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, η EIU εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οφείλονται κυρίως στους εμπορικούς δεσμούς τους με την Κίνα και την εξάρτησή τους από ημιαγωγούς από την Ταϊβάν.

Ξεχωριστά, η EIU εκτιμά ότι η Αυστραλία θα είναι σοβαρότερα εκτεθειμένη σε περίπτωση που ξεσπάσει μια σύγκρουση, καθώς συμμετέχει στο σύμφωνο AUKUS.

Το AUKUS είναι μια συμμαχία ασφαλείας στην οποία συμμετέχουν η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών και τη συνεργασία σε προηγμένες δυνατότητες μεταξύ τους.

Στη περίπτωση σύγκρουσης λοιπόν, η Αυστραλία ενδεχομένως θα κληθεί να διαδραματίσει πιο άμεσο ρόλο.

Με πληροφορίες από EIU, CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT