Reuters: Η Συρία έθεσε υπό περιορισμό την τοπική Wagner κατά την διάρκεια της ανταρσίας στη Ρωσία

Reuters: Η Συρία έθεσε υπό περιορισμό την τοπική Wagner κατά την διάρκεια της ανταρσίας στη Ρωσία

Η Ρωσία ανέπτυξε τις στρατιωτικές της δυνάμεις και, κυρίως, την αεροπορική της δύναμη στη Συρία το 2015, βοηθώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διατηρηθεί στην εξουσία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι μισθοφόροι της Wagner προχωρούσαν προς τη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου, οι αρχές της Συρίας και οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές εκεί έλαβαν μια σειρά από γρήγορα μέτρα κατά των αξιωματούχων της οργάνωσης για να αποτρέψουν την εξάπλωση της εξέγερσης.

Τα μέτρα περιελάμβαναν αποκλεισμό τηλεφωνικών γραμμών, την άμεση κλήση περίπου δώδεκα διοικητών της Wagner σε ρωσική στρατιωτική βάση και την εντολή στους μισθοφόρους μαχητές να υπογράψουν νέα συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή να εγκαταλείψουν αμέσως τη Συρία. 

Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν ενώ η κυβέρνηση της Συρίας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και η Wagner στη Ρωσία δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα μέτρα έδειξαν πώς οι συριακές αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να θέσουν υπό έλεγχο τις μισθοφορικές δυνάμεις, ανησυχώντας ότι ο βασικός στρατιωτικός εταίρος τους, η Ρωσία, είχε αποσπαστεί από τα εγχώρια γεγονότα.

«Ο ρόλος της Wagner στη Συρία έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ναουάρ Σαμπάν, ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Omran, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα με έδρα την Κωνσταντινούπολη που επικεντρώνεται στη Συρία. «Δεδομένων των γεγονότων, η σχέση τους με το συριακό υπουργείο Άμυνας έχει πλέον τελειώσει»

Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την ανταρσία στις 23-24 Ιουνίου, κατά την οποία o Γεβγκένι Πριγκόζιν διέταξε τους άνδρες να προελάσουν προς τη Μόσχα. Στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Λευκορωσίας, ώστε οι μαχητές της Wagner να κάνουν πίσω. 

Η παρουσία της μισθοφορικής ομάδας στη Συρία είναι σχετικά μικρή, μεταξύ 250 και 450 ανδρών ή περίπου το ένα δέκατο της εκτιμώμενης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης, δήλωσαν οι δύο συριακές πηγές. 

Η Ρωσία ανέπτυξε τις στρατιωτικές της δυνάμεις και, κυρίως, την αεροπορική της δύναμη στη Συρία το 2015, βοηθώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διατηρηθεί στην εξουσία. Η Wagner συμμετέχει έκτοτε σε πολεμικές αποστολές και συνδράμει στην ασφάλεια πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT