Τουρκία: Παζάρια Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Παζάρια Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την «καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν που ετοιμάζεται αργότερα σήμερα το βράδυ να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία. 

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είπε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας.

Επανέλαβε, δε, ότι η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ ήταν «εποικοδομητική».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλυφθούν. Για αυτό προσκάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Κρίστερσον να συναντηθούμε στο Βίλνιους», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε συνέντευξή του στην Le Monde, αναφέρει: «Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε καλοί φίλοι, όλοι χρειαζόμαστε έναν εταίρο που να μας καλύπτει. Αυτό είναι η Σουηδία για εμάς γεωγραφικά. Είναι εξίσου σημαντική και για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το έχω καταστήσει σαφές, μεταξύ άλλων και στον Ερντογάν: η ένταξη της Φινλανδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί μια μέρα. Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια. Αλλά προφανώς μια χώρα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κριτήρια, όπως κάνει η Τουρκία, κάτι που εγείρει ερωτήματα. Εν τω μεταξύ, ελπίζω ότι όλοι κατανοούν τη σημασία της επίδειξης ενός ενιαίου μετώπου για την Ουκρανία στο Βίλνιους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT