ΝΑΤΟ: 20 από τις 31 χώρες δεν πρόκειται, ούτε φέτος, να πιάσουν τον στόχο του 2%

ΝΑΤΟ: 20 από τις 31 χώρες δεν πρόκειται, ούτε φέτος, να πιάσουν τον στόχο του 2%

Το 2022 μόνο 7 χώρες είχαν πιάσει τον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, οι φετινές «επιδόσεις» συνιστούν «πρόοδο», ενώ συνολικά Ευρώπη και Καναδάς πρόκειται να δουν φέτος τις αμυντικές τους δαπάνες να αυξάνονται κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι.

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις συνολικά 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, οι έντεκα αναμένεται φέτος να ξοδέψουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου διεξάγεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 – 12 Ιουλίου).

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 μόνο 7 χώρες είχαν πιάσει τον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, οι φετινές «επιδόσεις» συνιστούν πρόοδο, ενώ συνολικά Ευρώπη και Καναδάς πρόκειται να δουν φέτος τις αμυντικές τους δαπάνες να αυξάνονται κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι.

Η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σλοβακία πρόκειται να δαπανήσουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους φέτος στην άμυνα.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι χώρες που αναμένεται να δαπανήσουν τα λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Η Γαλλία πρόκειται να δαπανήσει το 1,9% του ΑΕΠ της στην άμυνα φέτος, και η Γερμανία το 1,57%.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT