RIA: Οι συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν, μοναδική ελπίδα για τη συμφωνία των σιτηρών

RIA: Οι συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν, μοναδική ελπίδα για τη συμφωνία των σιτηρών

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι πιέζει τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, κατά τουλάχιστον τρεις μήνες.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένουν η μοναδική ελπίδα για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που λήγει την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, είχε ως στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, το RIA ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία» για την παράταση της συμφωνίας – μία θέση που η Μόσχα έχει επαναλάβει συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ρωσικό πρακτορείο διευκρινίζει πάντως, επικαλούμενο την ίδια πηγή, ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση».

«Σήμερα, αυτή είναι η μοναδική ελπίδα που απομένει», σημειώνει.

Πιέσεις προς τη Ρωσία για παράταση της συμφωνίας

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι πιέζει τη Ρωσία να παρατείνει κατά τουλάχιστον τρεις μήνες τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, ενώ ανακοίνωσε επίσκεψη του Πούτιν τον Αύγουστο.

Το Κρεμλίνο ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία και ότι δεν είναι σίγουρη μία συνάντηση των δύο ηγετών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT