«Αστακός» το Λονδίνο καθώς άρχισε η επίσκεψη Μπάιντεν – Ποιους θα συναντήσει

«Αστακός» το Λονδίνο καθώς άρχισε η επίσκεψη Μπάιντεν – Ποιους θα συναντήσει

Στόχος μεταξύ άλλων του Αμερικανού προέδρου να εμβαθύνει τη σχέση του με τον βασιλιά Κάρολο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας φορητός, σιδερένιος φράκτης έχει περικυκλώσει το Ρίτζεντς Παρκ στο κεντρικό Λονδίνο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη-αστραπή στη βρετανική πρωτεύουσα από το βράδυ της Κυριακής καθ’ οδόν προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο κ. Μπάιντεν θα προσπαθήσει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τον βασιλιά Κάρολο και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων τη Δευτέρα στις οποίες η Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

«Αστακός» το Λονδίνο καθώς άρχισε η επίσκεψη Μπάιντεν – Ποιους θα συναντήσει-1
Αφιξη Μπάιντεν στο κεντρικό Λονδίνο με ελικόπτερο από το αεροδρόμιο Στάνστεντ (φωτ. Reuters).

Ο κ. Μπάιντεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου το βράδυ της Κυριακής για να ξεκινήσει ένα ταξίδι με τρεις σταθμούς, και κυρίως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία με στόχο να δείξει αλληλεγγύη με την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, ενώ δεν έχει ακόμη δεχτεί το Κίεβο ως μέλος της αμυντικής συμμαχίας.

Τη Δευτέρα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο 80χρονος πρόεδρος και ο 74χρονος βασιλιάς της Αγγλίας θα συζητήσουν πώς να βοηθήσουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια απειλή που και οι δύο ηγέτες λένε ότι είναι υπαρξιακή.

Προσωπική σχέση

«Ο πρόεδρος τρέφει τεράστιο σεβασμό για τη δέσμευση του βασιλιά στο θέμα του κλίματος ιδιαίτερα. Υπήρξε μια ξεκάθαρη φωνή σε αυτό το θέμα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στο Air Force One την Κυριακή.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ελπίζει να εμβαθύνει την προσωπική του σχέση με τον βασιλιά Κάρολο. Είπε ότι οι δύο ηγέτες -που δεν γνωρίζονται καλά- είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα φέτος, την οποία χαρακτήρισε «απίστευτα θερμή».

Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί νωρίτερα στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, τη Δευτέρα, για να έχει μια χαμηλών τόνων συνάντηση με τον κ. Σουνάκ, την πέμπτη τους κατά τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι η επίσκεψη είναι περισσότερο μια συνέχεια μιας μακράς συνομιλίας παρά επίσημη συνάντηση. Θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρόεδρος.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι οι δύο ηγέτες θα μοιραστούν σημειώσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, η οποία ξεκινά την Τρίτη και θα κυριαρχείται από την κρίση της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters, Daily Express

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT