Ολλανδία: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η κυβέρνηση

Ολλανδία: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η κυβέρνηση

Ο Ρούτε υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της τέταρτης κυβέρνησής του, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη χώρα με φόντο το μεταναστευτικό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αντιμετωπίζει πρόταση μομφής σήμερα Δευτέρα στο κοινοβούλιο.

Ο Ρούτε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της τέταρτης κυβέρνησής του πριν από τρεις ημέρες.

Ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει στο προσκήνιο, ως υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση, έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Η διαδικασία, σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, όπως το ολλανδικό, θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την άμεση απομάκρυνση του Ρούτε, τονίζοντας ότι έχασε την αξιοπιστία του λόγω των χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή.

«Να κάνει στην άκρη»

«Ο Ρούτε προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, χρειαζόμαστε άμεση αλλαγή για να αποφύγουμε το αδιέξοδο και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε η ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Ατιε Κουίκεν μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Nieuwsuur το βράδυ της Κυριακής.

«Για το συμφέρον της χώρας, θα πρέπει να κάνει στην άκρη», πρόσθεσε η ίδια.

Οι χειρισμοί στο μεταναστευτικό

Κανονικά μία ψήφος δυσπιστίας δεν θα απειλούσε τον Ρούτε, καθώς θα μπορούσε θεωρητικά να υπολογίζει στην υποστήριξη της τετρακομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο, οι εταίροι του στον συνασπισμό κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι τον θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την κυβερνητική κρίση.

Ο Ρούτε πίεζε για περαιτέρω περιορισμό της μετανάστευσης και των προγραμμάτων επανένωσης οικογενειών, παρόλο που γνώριζε ότι σε τέτοιου είδους μέτρα θα αντιδρούσε η Χριστιανική Ενωση, που είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος.

Ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Ρούτε ανέφερε ότι οι απόψεις των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ διαφορετικές.

Συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα»

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος μετά το συντηρητικό VVD του Ρούτε, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα», ενώ το χριστιανοδημοκρατικό CDA τον χαρακτήρισε «απερίσκεπτο».

Οι εταίροι του συνασπισμού δεν ξεκαθάρισαν αν θα υποστηρίξουν την ψήφο δυσπιστίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβουλίου.

Ο 56χρονος Ρούτε έγινε πρωθυπουργός το 2010 και είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός ηγέτης στην ΕΕ μετά τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT