Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν την Τρίτη

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν την Τρίτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, την Τετάρτη, διερευνώντας την προοπτική επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές στην αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, αλλά, κατά τον ίδιο οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, «γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν». 

Σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για F-16. 

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Ερντογάν δήλωσε την επιθυμία για επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT