Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2022 από την ακραία ζέστη

Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2022 από την ακραία ζέστη

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα του περσινού καλοκαιριού.

Ειδικοί δημόσιας υγείας χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα και επιδημιολογικά μοντέλα για να υπολογίσουν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι 61.672 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου 2022. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Μιλάμε για ανθρώπους, ο θάνατος των οποίων οφείλεται αποκλειστικά στη ζέστη», δήλωσε ο Χοάν Μπαγιεστέρ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης. 

Κάθε εβδομάδα του καλοκαιριού του 2022, σύμφωνα με τη μελέτη, οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις αντίστοιχες θερμοκρασίες των προηγούμενων δεκαετιών. Η πιο έντονη ζέστη σημειώθηκε από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου και άφησε πίσω της 11.637 νεκρούς.

«Μεταξύ των ανθρώπων που πέθαναν εκείνη την εβδομάδα ήταν μια 86χρονη γυναίκα, η οποία ζούσε μόνη της, χωρίς κλιματισμό», δήλωσε ο Ανχελ Αμπάντ, γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λα Πας της Μαδρίτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. H 86χρονη, η οποία έπαιρνε καθημερινά φάρμακα για τον διαβήτη και την καρδιά, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 19 Ιουλίου. Πέθανε πέντε ημέρες αργότερα από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πέρυσι ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα, ώστε να περιοριστεί η αυξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2022 από την ακραία ζέστη-1
AP

Η Aνα-Μαρία Βισέντο-Καμπρέρα, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήρε την ανάλυση, ωστόσο υποστήριξε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος.

Λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της, η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου κατά μισό βαθμό ανά δεκαετία, ανέφερε ο WMO. Χώρες στα νότια, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έζησαν πέρυσι τη χειρότερη ξηρασία της σύγχρονης ιστορίας τους, ενώ ακραίοι «θαλάσσιοι καύσωνες» έπληξαν τη Μεσόγειο, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Στις Αλπεις, η τήξη των παγετώνων επιταχύνθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δυστυχώς, ο ακραίος καιρός του 2022 «δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο συμβάν ή “παραξενιά” του κλίματος», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της κλιματικής υπηρεσίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το οποίο συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. Τα φαινόμενα του 2022 «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο που θα καταστήσει τα κύματα ακραίας ζέστης συχνότερα και εντονότερα».

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT