Ερντογάν και Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε

Ερντογάν και Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε

Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε που άρχισε το 2005 είχε παγώσει από το 2018

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ως προς το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο διακυβερνητικής διάσκεψης.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2008 το Συμβούλιο ενέκρινε αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία η οποία παρείχε μια βάση για να βοηθήσει την Τουρκία να προετοιμασθεί για πιθανή προσχώρηση στην ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2018 ωστόσο, το Συμβούλιο σημείωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε και ότι κατά συνέπεια «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει ουσιαστικά σε στασιμότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα ή το κλείσιμο περαιτέρω κεφαλαίων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, EU Consilium

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT