Μετά την παραίτηση του επί 13 χρόνια πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, η Ολλανδία οδεύει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου με την Ακροδεξιά να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ο συνασπισμός των τεσσάρων ετερόκλητων κομμάτων, του οποίου ηγήθηκε ο Ρούτε τους τελευταίους 18 μήνες, κατέρρευσε τελικά υπό το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος που απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε. και υπό την αδυναμία του να καταλήξει ομόφωνα σε μία λύση. Στο άκουσμα της παραίτησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν αμέσως την καμπάνια τους για τις επερχόμενες εκλογές. «Είμαστε το κόμμα που μπορεί να πάρει την πλειοψηφία και να διασφαλίσει τη μείωση των αιτούντων άσυλο», έγραψε ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Το ακροδεξιό PVV ήρθε δεύτερο στις εκλογές του 2021 και ανεβαίνει διαρκώς σε δημοτικότητα χάρη στις αντιμεταναστευτικές θέσεις που εκφράζει, κι εν μέσω μιας μεταναστευτικής κρίσης που ανησυχεί την ολλανδική κοινωνία.
Από την πλευρά του, το νεοπαγές λαϊκιστικό Κίνημα των Αγροτών Πολιτών, γνωστό με τα αρχικά ΒΒΒ, το οποίο προς έκπληξη όλων κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, αποτελεί επίσης έναν σημαντικό δρομέα στην κούρσα διεκδίκησης. Το ΒΒΒ που κατέχει ήδη τις περισσότερες έδρες στην ολλανδική γερουσία, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική απειλή για το VVD και τον νέο του πρόεδρο. «Η καμπάνια μας μόλις άρχισε», έγραψε η πρόεδρος του ΒΒΒ Καρολίν βαν ντερ Πλας δημοσιεύοντας πανηγυρικές εικόνες από τις εκλογές της άνοιξης.
Ο τετρακομματικός συνασπισμός κατέρρευσε υπό το βάρος του μεταναστευτικού – Ανοιχτός ο δρόμος για την Ακροδεξιά.
Η μετανάστευση έχει γίνει ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα στον πολιτικό διάλογο της Ολλανδίας, μετά τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν το περασμένο φθινόπωρο σε κέντρο ταυτοποίησης του χωριού Τερ Απελ. Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πρόσφυγες κοιμήθηκαν έξω από το κέντρο για μέρες, ενώ ένα μωρό πέθανε σε ένα γεμάτο από κόσμο γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε για την πρόχειρη στέγασή τους. Τον περασμένο χρόνο η Ολλανδία έλαβε 46.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ ο σχετικός αριθμός αναμένεται να φτάσει φέτος τις 70.000.
Η χώρα προσπαθεί να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρούτε είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ασύλου «δύο επιπέδων»: ένα προσωρινό για τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα προκειμένου να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις και ένα μόνιμο για όσους έρχονται ώστε να γλιτώσουν από συλλήψεις. Σκόπευε επιπλέον να μειώσει τα μέλη της οικογένειας που επιτρέπεται να συναντούν τους αιτούντες άσυλο στη χώρα, οι οποίες θα χρειάζονται έως δύο χρόνια μέχρι να επανενωθούν και να τις αποθαρρύνει από το να επιλέγουν την Ολλανδία ως προορισμό.
Τόσο το κόμμα του Ρούτε, VVD, όσο και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDA συμφώνησαν με τα μέτρα, όμως το κεντροδεξιό D66 και τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης προέβαλαν σθεναρή αντίσταση φανερώνοντας τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν μέσα στο κυβερνητικό σχήμα. Το τι ειπώθηκε στις συνεδριάσεις δεν είναι γνωστό, πολλοί όμως δηλώνουν πως ο πρωθυπουργός επέμενε ιδιαιτέρως στην εφαρμογή των μέτρων που πρότεινε το κόμμα του. Τελικά, ο 56χρονος Ρούτε «πέταξε λευκή πετσέτα» και ανακοίνωσε πως σταματάει να ηγείται του συνασπισμού και πως θα παραμείνει πρωθυπουργός χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές. Μετά τις εκλογές θα εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική και ίσως επικεντρωθεί στη διδασκαλία.