Οταν ο Πούτιν συνάντησε τον Πριγκόζιν

Οταν ο Πούτιν συνάντησε τον Πριγκόζιν

Αποτιμήθηκαν οι ενέργειες της Wagner «στην ανταρσία αλλά και στον πόλεμο»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Λίγες μέρες μετά τη βραχύβια εξέγερση του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γιεβγιένι Πριγκόζιν, ο επονομαζόμενος και «σεφ του Κρεμλίνου» είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε τρεις ώρες και έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου, ενώ μεταξύ άλλων φέρονται ότι συμμετείχαν και οι διοικητές της Wagner.

Οπως εξήγησε η Μόσχα, συνολικά συμμετείχαν 35 άτομα, χωρίς να διευκρινιστεί πού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Ασαφείς είναι επίσης οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος προχώρησε σε αποτίμηση των ενεργειών της ομάδας στη διάρκεια του πολέμου και της ανταρσίας», είπε ο Πεσκόφ. «Τόνισαν την υποστήριξή τους στον αρχηγό του κράτους και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων καθώς και ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν για την πατρίδα από εδώ και στο εξής».

Αναλυτές εκτιμούν πως οι επαφές που αποκαλύφθηκαν χθες δείχνουν το μέγεθος της ισχύος του Πριγκόζιν, του οποίου οι δυνάμεις κατέλαβαν το Μπαχμούτ, μία από τις ελάχιστες ρωσικές επιτυχίες τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, δείχνει ότι το Κρεμλίνο φιλοδοξεί προς το παρόν να κρατήσει τους μισθοφόρους «μέσα στο μαντρί», παρά να τους εξωθήσει σε μια δυσαρεστημένη και ένοπλη αντιπολίτευση. Πάντως πρόκειται για μια λεπτή γραμμή, αφού οιαδήποτε επιείκεια απέναντί της θα μπορούσε να ενοχλήσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η ηγεσία του οποίου ήταν ο βασικός στόχος της εξέγερσης της Wagner.

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία, κατά την οποία οδήγησε τους άνδρες του στη Ρωσία. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η υπόθεση εις βάρος του Πριγκόζιν έκλεισε και πως οι μαχητές της ομάδας Wagner δεν θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε αναγνώριση των προηγούμενων υπηρεσιών τους προς τη Ρωσία.

«Εξαφανισμένος»

Αν και ο πρόεδρος Πούτιν είχε υποσχεθεί τιμωρία για όσους συμμετείχαν στην εξέγερση, ο Πεσκόφ εξήγησε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας αποφασίστηκε να αποφευχθεί η αντιπαράθεση και ενδεχόμενη αιματοχυσία. Κατά τις δύο εβδομάδες μετά την αποτυχημένη εξέγερση, άγνωστη παραμένει η τύχη του Πριγκόζιν. Δεν έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις, ούτε δηλώσεις. Οι λογαριασμοί του στα σόσιαλ μίντια είναι βουβοί, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα αιτήματα για συνεντεύξεις. Ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του Πούτιν, ο οποίος βγήκε στο προσκήνιο πέρυσι για να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο του στην εισβολή, φαίνεται διατεθειμένος να επιστρέψει στην ανωνυμία, που χρόνια καλλιέργησε.

Το Κρεμλίνο φιλοδοξεί προς το παρόν να κρατήσει τους μισθοφόρους «μέσα στο μαντρί», παρά να τους εξωθήσει σε μια δυσαρεστημένη και ένοπλη αντιπολίτευση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στο νότιο τμήμα του Μπαχμούτ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας της χώρας, Χάνα Μαλιάρ. Σε ανάρτησή της στο Telegram η Μαλιάρ είπε ότι δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις στο βόρειο τμήμα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Στους 15 μήνες που συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 47.000 Ρώσοι στρατιωτικοί χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι απώλειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ουκρανικής αντεπίθεσης. Αυτό αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι ιστότοποι Meduza και Mediazona.

Η Κίνα

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεσμευόταν να συνεχίσει να εργάζεται με τη Ρωσία για να προωθήσει μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας. Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου) Βαλεντίνα Ματβιένκο στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ εξήρε την κοινοβουλευτική συνεργασία ως ένα σημαντικό μέρος των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Πεκίνο και μπορεί να υπολογίζει στον «ώμο ενός φίλου».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια, επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί πολλά αιτήματα για την αποστολή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων. Η συμφωνία λήγει στις 17 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι πιέζει τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι με τη διαμεσολάβηση της Αγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών, για τρεις μήνες τουλάχιστον.

Πηγές: REUTERS, ΑΠΕ, ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT