Νότια Κορέα: Τέλος το αλάτι στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Γιατί οι πολίτες «στοκάρουν» θαλασσινά;

Νότια Κορέα: Τέλος το αλάτι στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Γιατί οι πολίτες «στοκάρουν» θαλασσινά;

Τον τελευταίο μήνα, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις θαλασσινού αλατιού, καθώς οι καταναλωτές το αγοράζουν και το στοκάρουν στα σπίτια τους.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά σούπερ μάρκετ της Νότιας Κορέας, ένα προϊόν είναι εξαφανισμένο από τα ράφια: Το αλάτι.

Τον τελευταίο μήνα, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις θαλασσινού αλατιού, καθώς οι καταναλωτές το αγοράζουν και το στοκάρουν στα σπίτια τους.

Η κατάσταση αντικατοπτρίζει την ανησυχία του κόσμου εν όψει της δρομολογούμενης απόρριψης ραδιενεργού νερού από τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό

Οι ιαπωνικές αρχές και η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιμένουν πως η απόρριψη του ειδικά επεξεργασμένου νερού είναι ασφαλής και εμπίπτει σε όλα τα πρότυπα ασφαλείας που τηρούνται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις όλου του κόσμου. Το επεξεργασμένο νερό θα αραιωθεί περαιτέρω και θα απελευθερωθεί σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό σε βάθος πολλών χρόνων. 

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις περί πλήρους ασφάλειας δεν έχει καταστεί εφικτό να καθησυχάσουν τους πολίτες και τις ηγεσίες γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου οι ψαράδες υποστηρίζουν πως διακυβεύεται ο βιοπορισμός τους και οι κάτοικοι «στοκάρουν» τρόφιμα υπό το φόβο θαλάσσιας μόλυνσης. 

Ήδη, η Κίνα έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας.

Οι καταναλωτές, εκτός από αλάτι, έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν μαζικά κι άλλα βασικά θαλασσινά προϊόντα, όπως φύκια και αντζούγιες. 

Νότια Κορέα: Τέλος το αλάτι στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Γιατί οι πολίτες «στοκάρουν» θαλασσινά;-1
H Lee Young-Min και τα παιδιά της ποζάρουν μπροστά στο «στοκ» από αλάτι και βασικά θαλασσινά προϊόντα – Φωτ.: Reuters 

Οι ελλείψεις είναι τόσο έντονες ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ρίξει στην αγορά αλάτι από τα δημόσια αποθέματα, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις τιμές που από τον Απρίλιο έχουν εκτοξευτεί κατά άνω του 40%. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, εκτός από το νερό της Φουκουσίμα, στην άνοδο των τιμών έχει συμβάλλει και η χαμηλή παραγωγή άλατος λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας προσπάθησαν να κατευνάσουν την ανησυχία των πολιτών, διενεργώντας την περασμένη εβδομάδα ελέγχους σε διάφορα φρέσκα θαλασσινά προϊόντα με ανιχνευτές ραδιενέργειας. 

Νότια Κορέα: Τέλος το αλάτι στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Γιατί οι πολίτες «στοκάρουν» θαλασσινά;-2
Ελέγχους στην ψαραγορά με ανιχνευτές ραδιενέργειας πραγματοποίησαν ειδικοί – Φωτ.: Reuters 

H Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ιαπωνικών θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα από το 2013, ανακοινώνοντας προσφάτως πως θα διατηρήσει την ισχύ της απαγόρευσης. 

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τους πολίτες που φοβούνται πως το υπό απόρριψη μολυσμένο νερό θα επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή πέραν των ορίων της ιαπωνικής θάλασσας. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT