Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι ήδη «ιστορική»

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι ήδη «ιστορική»

Ο γ.γ. της Συμμαχίας δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι οι σύμμαχοι θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία καθώς και για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι ήδη «ιστορική» ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη χθεσινή απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας και ενώ υποδέχεται αυτή την ώρα τους 32 πλέον ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που καταφθάνουν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι οι σύμμαχοι θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία καθώς και για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Για την Ουκρανία συγκεκριμένα ανέφερε ότι πιστεύει πως «οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο, ενωτικό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της υποψηφιότητας της Ουκρανίας». Επεσήμανε πάντως ότι προτεραιότητα θα είναι να επικρατήσει η Ουκρανία στον πόλεμο καθώς τότε θα είναι δεδομένη η ένταξή της στη συμμαχία και η ασφάλεια που θα της παρέχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο τελικό κείμενο της Συνόδου – που είναι ακόμα υπό επεξεργασία – οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα δεσμεύονται για μια πρόσκληση προς την Ουκρανία «να γίνει μέλος της συμμαχίας όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και έχουν τηρηθεί οι όροι» ενώ δεν θα δίνεται κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα προς απογοήτευση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το τελευταίο επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τόσο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ που είναι ήδη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Στο προσχέδιο του κειμένου θα τονίζεται ότι «το μέλλον της Ουκρανίας ανήκει στο ΝΑΤΟ» κάτι που ωστόσο ενδεχομένως να αλλάξει με μια διαφορετική διατύπωση που θα δίνει τον τόνο της δικαιωματικής ένταξης της Ουκρανίας, μετά τον πόλεμο. Το προσχέδιο εξάλλου αναφέρει προς το παρόν ότι οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την ευρω-ατλαντική της ενσωμάτωση» έχει ήδη προχωρήσει πέραν από την «ανάγκη για το σχέδιο δράσης (Membership Action Plan)» του NATO για ένταξη σε αυτό.

Άλλωστε έχει ήδη προαναγγελθεί αναβάθμιση της τρέχουσας πολιτικής διασύνδεσης από επιτροπή σε συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, όπου πρακτικά το Κίεβο θα μετέχει ως ισότιμο μέλος και θα μπορεί να συγκαλέσει το ίδιο έκτακτη συνάντηση διαχείρισης πιθανούς κρίσης. Αύριο μάλιστα – όπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ – θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το συμβούλιο με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πριν από λίγη ώρα ότι αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία και με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (SCALP).

Το αμφιλεγόμενο -εντός της συμμαχίας -ζήτημα της αποστολής πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία αναμένεται επίσης να εξεταστεί στη Σύνοδο, ενώ θα συμφωνηθεί παράλληλα πολυετές πακέτο στήριξης προς το Κίεβο. Ήδη έχουν δοθεί μέχρι στιγμής φέτος 500 εκατομμύρια δολάρια με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να επιδιώκει τον φιλόδοξο στόχο των 500 εκ δολαρίων ανά έτος για την επόμενη 5ετία, αίτημα που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό καθώς αρκετά κράτη μέλη προβάλουν την αντίστοιχη συνδρομή τους προς το Κίεβο μέσω της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT