Κλιματική αλλαγή, η επέλαση του «Κέρβερου»

Κλιματική αλλαγή, η επέλαση του «Κέρβερου»

Τους 48 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο σε Σαρδηνία και Σικελία – Πλημμύρες και καύσωνας ταυτόχρονα στις ΗΠΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εξήντα μία χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από καύσωνες στην Ευρώπη τη στιγμή που ο πλανήτης βίωσε ήδη τη θερμότερη εβδομάδα στην ιστορία του μέσα στο 2023, μια ακόμη ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αισθητή από χρονιά σε χρονιά. Η θνησιμότητα το 2022 λόγω ζέστης ήταν μεγαλύτερη σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, γεγονός που δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η νότια Ευρώπη στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι στατιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρουσαν τον περασμένο Αύγουστο τον κώδωνα του κινδύνου, όταν η ζέστη, η ξηρασία και οι φωτιές έπλητταν μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου και τα θύματα αυτού του συνδυασμού ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας χρησιμοποίησαν στοιχεία και επιδημιολογικά μοντέλα για να διαπιστώσουν πόσοι εξ αυτών των θανάτων μπορούν να αποδοθούν στην άνοδο της θερμοκρασίας. Ετσι κατέληξαν στο νούμερο 61.672 μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου.

Καύσωνας σαρώνει επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Στο μεταξύ, ένας αντικυκλώνας με το όνομα «Κέρβερος» αναμένεται να προκαλέσει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου κατά μήκος της Ιταλίας μέχρι σήμερα, ενώ στη Σικελία και τη Σαρδηνία αναμένεται το θερμόμετρο να αγγίξει τους 48 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ ζέστης στην ευρωπαϊκή ιστορία σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου 2021, όταν καταγράφηκαν 48,8 βαθμοί στη Φλορίντια, μια πόλη στη σικελική επαρχία των Συρακουσών. Μετεωρολόγος εξήγησε στην ιταλική «Λα Στάμπα» ότι η επιλογή του Κέρβερου δεν είναι τυχαία. «Μεταφορικά τα τρία κεφάλια υποδεικνύουν τις τρεις ζώνες στις οποίες θα χωριστεί η Ιταλία», ανέφερε ο Στέφανο Ρόσι, διευκρινίζοντας ότι τα επίπεδα υγρασίας θα εκτοξευτούν και πως οι θερμοκρασίες το βράδυ θα παραμείνουν υψηλές. Καύσωνας σαρώνει επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία. Στην Ισπανία είναι ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού με θερμοκρασίες έως 44 βαθμούς και ο Ερυθρός Σταυρός έχει ζητήσει από τους πολίτες να φροντίσουν τους πιο ευάλωτους, όπως παιδιά και ηλικιωμένους. Παρόμοια είναι η εικόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες: καταστροφικές πλημμύρες στην Κοιλάδα του Χάντσον. Καύσωνας στο Φοίνιξ. Θερμοκρασία του ωκεανού που αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου ανοιχτά του Μαϊάμι. Ενας σπάνιος ανεμοστρόβιλος στο Ντέλαγουερ. Πριν από μια δεκαετία τέτοια φαινόμενα θα αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα. Αυτήν την εβδομάδα όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, καθώς η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί ακραία φαινόμενα, που αποτελούν πλέον τη «νέα κανονικότητα», όπως σημειώνουν σε χθεσινό άρθρο τους οι New York Times.

Τον τελευταίο μήνα ο καπνός από τις φωτιές στον Καναδά κάλυψε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ένας φονικός καύσωνας έπληξε το Τέξας και την Οκλαχόμα και τροπικές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε κάποια τμήματα του Σικάγου. Οι συνθήκες μπορεί να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι, αφού το πανίσχυρο Ελ Νίνιο που έχει δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό αναμένεται να απελευθερώσει πρόσθετη ζέστη στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη. «Θα δούμε να συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ιστορία», προειδοποιεί ο Τζεφ Μπεραρντέλι, επικεφαλής μετεωρολόγος σε ειδησεογραφικό κανάλι της Φλόριντα. Παρ’ όλα αυτά η κλιματική αλλαγή ελάχιστο ρόλο παίζει στις ανησυχίες της κοινής γνώμης και τη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των ψηφοφόρων. Μόνο το 8% των Αμερικανών θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην οποία ο πληθωρισμός, τα πολιτικά σκάνδαλα και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ διασήμων είναι οι καθημερινές εμμονές.

Κλιματική αλλαγή, η επέλαση του «Κέρβερου»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT