Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε την Τετάρτη ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα του και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης.
Σε κοινή ανακοίνωση με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βίλνιους, ο Κισίντα δήλωσε ότι ανυπομονεί να να εμβαθύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να την επεκτείνει σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Το νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης έρχεται τη στιγμή που το ΝΑΤΟ διερευνά την προοπτική μιας βαθύτερης σύνδεσης με την Ασία, τη στιγμή που η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
Good meetings with #NATO‘s close partners #Australia, #Japan, #NewZealand & #SouthKorea. Security is not regional, it is global — so we are determined to continue deepening our cooperation. pic.twitter.com/dojzdCnR9b
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 12, 2023
Ο πιο κοντινός εταίρος στο ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και την επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού της, ενώ καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
«Κανένας εταίρος δεν είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από την Ιαπωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη για την Ασία.
Αντιδράσεις στο Πεκίνο
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα καταφέρθηκε εναντίον ανακοινωθέντος που εξέδωσε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής του Βίλνιους, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο αμφισβήτησε τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες της στρατιωτικής συμμαχίας.
Η Κίνα τόνισε ότι αντιτίθεται στην «κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τα δικαιώματα του Πεκίνου «θα αντιμετωπίζεται αποφασιστικά».
Με πληροφορίες από Reuters