Ο Μαχμούντ Αμπάς στην Τζενίν

Η επίσκεψη του Αμπάς πραγματοποιείται μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ διεξήγαγε στην Τζενίν μια από τις πιο έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, βρέθηκε σήμερα την πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια.

Αν και η Παλαιστινιακή Αρχή – που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο – είναι τεχνικά η κυρία Αρχή ασφαλείας και διοίκησης σε αυτήν την πόλη της Δυτικής Όχθης, οι άνδρες του Αμπάς έχουν χάσει τον έλεγχο της Τζενίν η οποία πια διοικείται από ημιαυτόνομες στρατιωτικές ομάδες.

Η επίσκεψη του Αμπάς πραγματοποιείται μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ διεξήγαγε στην Τζενίν μια από τις πιο έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με στόχο την εξόντωση μιας νέας ομάδας μαχητών και την καταστροφή των υποδομών τους.

Όσα έχουν συμβεί στην Τζενίν το τελευταίο διάστημα φανερώνουν ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Network, ότι η ισχύς και η δημοτικότητα του – 87χρονου πια – Αμπάς φθίνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης σφυγμομέτρησης (που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της δεξαμενής σκέψης PSR), το 80% των Παλαιστινίων θέλει ο Αμπάς να παραιτηθεί ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό όσων βλέπουν πια την Παλαιστινιακή Αρχή ως «διεφθαρμένη» και «αποτυχημένη».

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και οι φήμες που θέλουν τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, να θέλει να καταλάβει τμήματα της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Τζενίν.

Με πληροφορίες από Gzero

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT