Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της

Ο πρόεδρος Ζελένσκι «καταλαβαίνει ότι η στήριξη της Δύσης εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέτωπο»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, από το Βίλνιους όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι αντιλαμβάνεται πως η στήριξη της Δύσης στη χώρα του εξαρτάται από την κατάσταση στο μέτωπο.

«Εσείς κι εγώ πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αυτά εξαρτώνται από ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε απλώς να παραμείνουμε ακίνητοι και να περιμένουμε ότι κάποιος θα μας στηρίζει επί δεκαετίες», εξήγησε.

Η Ουκρανία, πρόσθεσε, δεν θα περιοριστεί στο «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου αλλά σκοπεύει να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα εδάφη μας, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο έδαφός μας, να επιτύχουμε την επιστροφή εκείνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα» και «να παταχθούν όλα τα (ρωσικά) εγκλήματα», επέμεινε.

«Αυτό είναι η νίκη» και «μια παγωμένη σύρραξη, δεν είναι νίκη», πρόσθεσε. 

«Δεν είμαστε η Amazon», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είναι η Amazon», ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα μπορούσε να δείξει περισσότερη «ευγνωμοσύνη» στους συμμάχους του.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος θέλει να βλέπει ευγνωμοσύνη» είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Γουάλας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Κάποιες φορές πρέπει να πείσουμε χώρες να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Ναι, αυτός ο πόλεμος είναι ένας ευγενής πόλεμος (…) αλλά κάποιες φορές πρέπει να πείθουμε τους κοινοβουλευτικούς (σ.σ. βουλευτές και γερουσιαστές) στις ΗΠΑ. Πρέπει να πείθουμε πολιτικούς αξιωματούχους που, σε άλλες χώρες, αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο», σχολίασε.

Ο Γουάλας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του όταν, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι στην Ουκρανία, του δόθηκε ένας «κατάλογος όπλων» τα οποία χρειάζεται το Κίεβο. «Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon. Τους το είπα πέρσι, όταν ταξίδευα επί 11 ώρες για να μου δώσουν έναν κατάλογο», τόνισε. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, προσπάθησε από την πλευρά του να ρίξει τους τόνους. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην απίστευτα συγκινητική ομιλία του στο (βρετανικό) κοινοβούλιο, νωρίτερα φέτος (…) Ξέρω ότι ο ίδιος και ο λαός του είναι ευγνώμονες για τη στήριξη μας, για την υποδοχή που επιφυλάξαμε σε πολλές ουκρανικές οικογένειες», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT