Με «εγγυήσεις ασφαλείας», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «σπουδαία νίκη», καθώς φέρουν την υπογραφή των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, του λεγόμενου G7, επέστρεψε στο Κίεβο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χθες φαίνεται ότι πλέον αντελήφθη το μήνυμα ότι η πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ –την οποία επιδίωξε με κάθε τρόπο έως και λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας– έχει μια πολύ συγκεκριμένη προϋπόθεση: τη λήξη του πολέμου. «Κανείς δεν θέλει έναν παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο είναι λογικό και κατανοητό», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ λέγοντας –ο ίδιος για πρώτη φορά– ότι αυτό θα γίνει με τη λήξη του πολέμου.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έριξε αρκετά τους τόνους, σε αντίθεση με το οργισμένο μήνυμα που είχε στείλει λίγο πριν φθάσει στη σύνοδο την προηγούμενη ημέρα, επικρίνοντας το κοινό ανακοινωθέν των νατοϊκών ηγετών ως «παράλογο», καθώς δεν παρείχε στο Κίεβο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σαφή πορεία ως προς την ένταξή του στη Συμμαχία. Χαρακτήρισε μάλιστα την «πρόσκληση» που έλαβε τελικά μέσω του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου «μήνυμα» εξίσου σημαντικό με εκείνο της χορήγησης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι ενδεχόμενη πρόσκληση για ένταξη στη Βορειο-ατλαντική Συμμαχία προϋποθέτει τη λήξη του πολέμου.
Οσον αφορά τις «εγγυήσεις ασφάλειας» που έλαβε, επί της ουσίας πρόκειται για διακήρυξη του G7 που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη στήριξη προς το Κίεβο μέσω διμερών συμφωνιών, «προκειμένου να οικοδομηθεί μια Ουκρανία που μπορεί να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία σήμερα αλλά και στο μέλλον». Τι σημαίνει αυτό; Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία και Ε.Ε. θα παράσχουν την «ασφάλεια» έως τη λήξη του πολέμου που θα έδινε μια ένταξη της Ουκρανίας πριν από την ολοκλήρωσή του. Οι εν λόγω εγγυήσεις περιλαμβάνουν διαφόρων μορφών στρατιωτική ενίσχυση και υποστήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ το καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, κάτι που θα αποτελέσει, όπως είπε, τη βάση για την παροχή των μαχητικών αεροσκαφών προς το Κίεβο. Στις «αποσκευές» του, ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν έλαβε μόνο «εγγυήσεις», αλλά και ένα τριμερές, πολυετές πακέτο στήριξης, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ «θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στη Συμμαχία». Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε για πρώτη φορά το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, με ισότιμη συμμετοχή του Κιέβου με τα άλλα κράτη-μέλη, ενώ αφαιρέθηκε ένα βασικό κριτήριο του λεγόμενου ενταξιακού σχεδίου δράσης (MAP). «Σήμερα συναντηθήκαμε ως ισότιμοι, προσβλέπω στην ημέρα που θα γίνουμε σύμμαχοι», είπε απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Στόλτενμπεργκ για τα αποτελέσματα της τελευταίας ενδεχομένως συνόδου με την ιδιότητα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, καθώς η επόμενη και επετειακή 75η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον αναμένεται να δώσει το «χρίσμα» σε κάποιον ή κάποια άλλη. Για τον ίδιο η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι πέρα από την άρση του τουρκικού «βέτο» στη Σουηδία –που φαίνεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της διακοπής των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το καλοκαίρι–, οι 31 ηγέτες ενέκριναν τα πιο ισχυρά επιχειρησιακά σχέδια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενίσχυσαν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και τις εταιρικές σχέσεις με χώρες του Ινδικού – Ειρηνικού, όπου πραγματοποιήθηκε χθες ξεχωριστή συνάντηση. Το κυριότερο, ωστόσο, ήταν το μήνυμα που εστάλη τις δύο τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ, στέκεται ισχυρό, υπερασπιζόμενο τους λαούς και τις αξίες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.