Σύγκρουση κορυφής στην Ιταλία

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εμπλακεί σε ένα «παιχνίδι εξουσίας» με τους δικαστές της χώρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εμπλακεί σε ένα «παιχνίδι εξουσίας» με τους δικαστές της χώρας εν μέσω μιας σειράς αμφιλεγόμενων ερευνών στις οποίες εμπλέκονται κεντρικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε «αιώνια επιστροφή του ομοίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά η La Repubblica, επιστρατεύοντας τον διάσημο αφορισμό του Νίτσε για να περιγράψει τον σκληρό λόγο που χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση εναντίον του δικαστικού σώματος αλλά και για τη σθεναρή αντίσταση των δικαστών, σε μια κόντρα που για τη χώρα είναι κάθε άλλο παρά πρωτοφανής.

Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο εξουσιών ξεκίνησαν από τότε που προέκυψαν υποψίες σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της υπουργού Τουρισμού Ντανιέλα Σαντάνκε, στενής συνεργάτιδος της Τζόρτζια Μελόνι, και οι οποίες οδήγησαν σε αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτησή της. Η Σαντάνκε αρνήθηκε ότι βρίσκεται υπό έρευνα, ωστόσο λίγο αργότερα δικαστικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ερευνάται ήδη από τον Οκτώβριο για χρεοκοπία και ψευδείς φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας της, Visibilia. Παράλληλα, ένας άλλος δικαστής δέχθηκε πρόσφατα τα πυρά της κυβέρνησης όταν αρνήθηκε την πρόταση ενός εισαγγελέα να «βάλει στο συρτάρι» μια υπόθεση που αφορούσε τον Αντρέα Ντελμάστρο, στέλεχος του νεοφασιστικού κόμματος της Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας. Ο Ντελμάστρο κατηγορούνταν ότι παραβίασε τον νόμο περί μυστικότητας μιλώντας δημόσια στο Κοινοβούλιο για τον Αλφρέντο Κοσπίτο, έναν αναρχικό που τελεί υπό αυστηρή κράτηση, όμοια με αυτή που επιφυλάσσεται για τους αρχηγούς της μαφίας. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες ο Ινιάτσιο λα Ρούσα, συνιδρυτής του κόμματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκφράζοντας δημόσια την αμφιβολία του σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό που αντιμετωπίζει ο γιος του από μια γυναίκα.

Στο αποκορύφωμα της πρόκλησης από μεριάς πολιτικών στελεχών, ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, πολιτευόμενος με το κόμμα Forza Italia του εκλιπόντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα τους ανώτατους δικαστές ότι «επιτίθενται στο Σύνταγμα».

«Παιχνίδι εξουσίας»: οι έρευνες της Δικαιοσύνης για πολιτικά πρόσωπα προκαλούν την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας.

Η αντεπίθεση

Οι δικαστές αντεπιτέθηκαν τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον τους υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα. «Το να κατηγορείται ένας δικαστής από κυβερνητικά στελέχη απλώς και μόνο επειδή κάνει τη δουλειά του κι επειδή ερευνά μια υπόθεση στην οποία τυχαίνει να εμπλέκεται ένας πολιτικός, είναι σοβαρή υπόθεση. Σημαίνει την απονομιμοποίηση του δικαστηρίου», δήλωσε o Σαλβατόρε Κασιάρο, γραμματέας της Ιταλικής Ενωσης Δικαστών.

Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπαθεί να προωθήσει μια σειρά αλλαγών στο δικαστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά και την υποβάθμιση της παράβασης της κατάχρησης εξουσίας. Αμφότερες οι προτάσεις έχουν δεχθεί σκληρή κριτική από τους ανώτατους δικαστές της χώρας. Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να «χωρίσει τους δρόμους» των εισαγγελέων και των δικαστών απαγορεύοντάς τους να περάσουν από το ένα επάγγελμα στο άλλο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στην Ιταλία.

Οι Ιταλοί δικαστές έχουν κατηγορηθεί πως «συμπράττουν με την Αριστερά». Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πρόσφατα πως «οι δικαστές επιδίδονται περισσότερο σε αντιπολίτευση παρά στο πραγματικό έργο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT