Πράσινο φως για την «Πράσινη Συμφωνία»  

Πράσινο φως για την «Πράσινη Συμφωνία»  

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο, ακρογωνιαίος λίθος της – Σοβαρή πολιτική ήττα στο Ευρωκοινοβούλιο για το ΕΛΚ και τον Βέμπερ   

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θερμόμετρο στο Στρασβούργο «σκαρφάλωσε» τις τελευταίες δύο ημέρες στους ασυνήθιστους για τη γαλλική πόλη του Βορρά 37 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική ατμόσφαιρα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βίωσε ίσως τις πιο «θερμές» συζητήσεις και ψηφοφορίες για φέτος, λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας για το καλοκαίρι.

Ακριβώς αυτή η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του Στρασβούργου ακούστηκε πολλές φορές ως επιχείρημα από διάφορες πτέρυγες στην ολομέλεια σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συζήτηση την Τρίτη για το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης, που επιχειρούσε εδώ και καιρό να ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Ο καύσωνας, πάντως, δεν απέτρεψε ούτε αγρότες με τρακτέρ από 20 ευρωπαϊκές χώρες, που βρέθηκαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο ανήσυχοι για τις γεωργικές εκτάσεις τους, ούτε και ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, που διαδήλωσαν υπέρ του νομοσχεδίου, γνωστού και ως ακρογωνιαίου λίθου της «Πράσινης Συμφωνίας» της Κομισιόν και της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επειτα από μια κοινοβουλευτική «περιπέτεια», καθώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η ψηφοφορία είχε καταλήξει, πριν από λίγες εβδομάδες, «ισόπαλη» 44-44 υπέρ και κατά αντίστοιχα, χθες οι ευρωβουλευτές τελικά ενέκριναν οριακά το νομοσχέδιο με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 12 αποχές. Ηταν μια «μάχη» που έδωσαν μαζί ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων του Renew έναντι του ΕΛΚ, που στηρίχθηκε από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), από την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), καθώς και κάποιους του Renew. Το ενδιαφέρον είναι ότι συνολικά 21 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ψήφισαν υπέρ, πηγαίνοντας «κόντρα» στη γραμμή του επικεφαλής τους.

Ο Βέμπερ είχε θέσει προσωπικό στόχο να «μπλοκάρει» τη συμφωνία, η οποία έφερε τη σφραγίδα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με αυτόν.  

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε εδώ και καιρό κηρύξει «πόλεμο» εναντίον του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030 θέτοντας δεσμευτικούς στόχους σε επτά πεδία δράσης, όπως η γεωργική γη και ο βυθός, με στόχο την ανάσχεση της περιβαλλοντικής ζημίας λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Ο Βέμπερ και το ισχυρό «λόμπι» των αγροτών θεωρούν –ιδιαίτερα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία– ότι ο νόμος είναι επικίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια και ότι θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Επιστήμονες και η Κομισιόν είχαν απορρίψει αυτά τα επιχειρήματα, ενώ ο αντιπρόεδρός της και αρμόδιος για την «Πράσινη Συμφωνία», Φρανς Τίμερμανς, είχε ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να διαπραγματευθούν τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό για εκείνους ποσοστό, χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση, καθώς επέμεναν σε απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο Τίμερμανς από την πλευρά του είχε απορρίψει κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ηταν, πάντως, για αρκετούς ευρωβουλευτές –ιδιαίτερα άλλων ευρωομάδων– μια «μάχη» που φαινόταν να παίρνει άλλες διαστάσεις πιο πολιτικές, καθώς έμοιαζε με «πόλεμο» εντός του ΕΛΚ, το αποτέλεσμα του οποίου πλέον αποτελεί μια σοβαρή ήττα για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που είχε θέσει προσωπικό στόχο να «σκοτώσει» –όπως χαρακτηριστικά λέγεται– ή να «μπλοκάρει» ίσως την πιο φιλόδοξη συμφωνία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανήκει άλλωστε στην ίδια ευρωομάδα.

Αρκετοί ευρωβουλευτές του ΕΛΚ πάντως, με τους οποίους είχε συνομιλήσει η «Κ» όταν βρέθηκε στην Πολιτική Συνέλευση του κόμματος στο Μόναχο τον Μάιο, είχαν ξεκαθαρίσει τότε ότι «εμείς απλώς θέλουμε να αναπροσαρμόσουμε κάποιες από τις προτεινόμενες πολιτικές του επιτρόπου Φρανς Τίμερμανς (σ.σ. ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών)». Και μπορεί η αλήθεια να είναι κάπου «στη μέση», ωστόσο ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών αρκετά συμπεράσματα εξάγονται από τη χθεσινή ψηφοφορία και τον τρόπο «συνεργασίας» των ευρωομάδων που τάχθηκαν υπέρ ή κατά του εν λόγω νομοσχεδίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα έκανε τουλάχιστον δύο πρόσωπα να χαμογελούν πλέον πλατιά στο κτίριο του Μπερλεμόντ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT