ΟΗΕ: «Συγκλονιστικά συμπεράσματα» για τη μεταχείριση αμάχων από τους Ρώσους

ΟΗΕ: «Συγκλονιστικά συμπεράσματα» για τη μεταχείριση αμάχων από τους Ρώσους

Εκθεση του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει σειρά εγκλημάτων στην Ουκρανία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την έλλειψη λογοδοσίας για εγκλήματα που διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη την Τετάρτη.

«Τα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά», τόνισε ο κ. Τουρκ, παρουσιάζοντας έκθεση για την κατάσταση των αμάχων που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που συνεχίζεται επί σχεδόν 17 μήνες.

Το γραφείο του κατέγραψε την αυθαίρετη κράτηση περισσότερων από 900 αμάχων μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή, η Ρωσία δεν παρέχει πρόσβαση σε χώρους κράτησης, «πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα σε υποτίμηση του αριθμού των κρατουμένων».

Επιπλέον, τεκμηριώθηκαν οι εκτελέσεις χωρίς δίκη και έρευνα 77 αμάχων που βρίσκονταν υπό κράτηση. Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, είναι επίσης συνήθεις πρακτικές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κ. Τουρκ παρουσίασε επίσης μια έκθεση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Κριμαίας, της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Εκτός από τις αυθαίρετες συλλήψεις, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια, το έγγραφο επισημαίνει τον αναγκαστικό εκτοπισμό πολιτών και τις εκτεταμένες παραβιάσεις της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Ο κ. Τουρκ σημείωσε ότι έχουν υπάρξει αρκετές τεκμηριωμένες περιπτώσεις αμάχων που χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» σε εχθροπραξίες.

Κριμαία

Αλλες καταχρήσεις από τους Ρώσους εισβολείς περιλαμβάνουν την αναγκαστική επιστράτευση περίπου 2.500 ανδρών από την Κριμαία και τη δίωξη 112 ατόμων για «αποφυγή στράτευσης» το 2022. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε δίκαιη δίκη και δίκαιη δίκη αποτελούν «συστημικό πρόβλημα» στην κατεχόμενη χερσόνησο, είπε ο Αυστριακός Υπατος Αρμοστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ανάληψης ευθύνης για παραβιάσεις και καταχρήσεις είναι εντυπωσιακή, ενώ η ίδια η Ρωσία δεν διεξάγει έρευνες.

Ο κ. Τουρκ εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για την πρόσφατη υιοθέτηση από το ρωσικό κοινοβούλιο ενός νόμου που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη όσους είναι ένοχοι εγκλημάτων πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Χαρακτήρισε τις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «τεράστια τραγωδία» και κάλεσε όλους όσοι έχουν επιρροή στην κατάσταση να εργαστούν για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: Ukrinform, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT