Εκλογές στην Ισπανία: Στο όριο της πλειοψηφίας στη βουλή πλέον η Δεξιά

Εκλογές στην Ισπανία: Στο όριο της πλειοψηφίας στη βουλή πλέον η Δεξιά

Πολύ κοντά στον κρίσιμο αριθμό των 176 εδρών φτάνει πια η αναμενόμενη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με το Vox

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στον κρίσιμο αριθμό των 176 εδρών φτάνει πια η αναμενόμενη συνεργασία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία, 10 μέρες πριν τις εκλογές που προβλέπεται να φέρουν κυβερνητική αλλαγή στη χώρα της Ιβηρικής.

Η πρόσωπο-με-πρόσωπο συζήτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος PSOE, με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο είχε έναν αδιαμφισβήτητο νικητή και αυτό ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όλες τις έρευνες στην Ισπανία.

Πλέον, όπως αναφέρει την Πέμπτη η φίλα προσκείμενη στη σημερινή κυβέρνηση εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης, μετά το ατυχές για τον κ. Σάντσεθ ντιμπέιτ η Δεξιά παράταξη φαίνεται να αποκομίζει έξι επιπλέον έδρες στο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, με το Λαϊκό Κόμμα πλέον να κερδίζει το 31,8% της πρόθεσης ψήφου και 131 έδρες. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι 41 βουλευτές που προβλέπεται να εκλέξει το Vox (έναντι 42 στην προηγούμενη έρευνα), ο επικείμενος κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται πλέον μόλις τέσσερις έδρες μακριά από την αυτοδυναμία των 176 εδρών.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι, κι αν ακόμη δεν φτάσει τον μαγικό αριθμό 176 το άθροισμα των εδρών του Λαϊκού Κόμματος και του Vox, θα βρεθούν μικρά περιφερειακά κόμματα που θα στηρίξουν τη δημιουργία μιας κυβέρνησης Φεϊχόο από την 24η Ιουλίου.

Ειδικά για το ντιμπέιτ της Δευτέρας, η έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία 40dB έδειξε ότι το 44,2% των τηλεθεατών έκριναν ως νικητή τον κ. Φεϊχόο, έναντι μόνο 21,5% που θεώρησε ότι επικράτησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Υποχώρηση εμφανίζει και η αριστερή συμμαχία Sumar, που στηρίζει τον κ. Σάντσεθ, χάνοντας τέσσερις έδρες στην εκτίμηση για το επόμενο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η συνεργασία PSOE-Sumar να μένει 25 έδρες πίσω από τη συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς μετρώντας μόνο 147 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύει την Πέμπτη η συντηρητική εφημερίδα ABC της Μαδρίτης, η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με το Vox φαίνεται να ξεπερνά άνετα το όριο της αυτοδυναμίας εκλέγοντας 183 βουλευτές σε σύνολο 350.

Πηγή: El Pais, TVE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT