Ερντογάν: «Υπέρ της Τουρκίας» οι τελευταίες επαφές με ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες του Κόλπου

Ερντογάν: «Υπέρ της Τουρκίας» οι τελευταίες επαφές με ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες του Κόλπου

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια – θετική για την Αγκυρα – αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, κατά την επιστροφή του από το Βίλνιους και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Βίλνιους και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αναδρομή στις επαφές που είχε τις περασμένες ημέρες στη λιθουανική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική ηγεσία ερμηνεύει θετικά τις τελευταίες εξελίξεις.  

Για τα F-16 και τον Τζο Μπαίντεν

«Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του τηρούν ουσιαστικά στάση υπέρ της χώρας μας αναφορικά με την πώληση των F-16. Αυτήν τη στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είπαν “ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε”. Φυσικά, ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ακόμη και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον ίδιο τρόπο θα φροντίσουν ώστε αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί προς όφελός μας συναντώντας τους συνομιλητές τους

Για Ε.Ε., βίζα, τελωνειακή ένωση

«Στείλαμε τον σύμβουλό μου, κ. Τσαγκατάι. Θα έχουν συζητήσεις για αυτά τα θέματα εκεί. Θα συζητήσει τόσο το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης όσο και τα θέματα απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Πιστεύω ότι αυτά θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μας είπε επίσης μερικά θετικά πράγματα. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις. Διότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ήταν σωστό βήμα να ζητηθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένω ότι η έκθεση θα προετοιμαστεί με θετικό και στραμμένο προς το μέλλον τρόπο.»

«Με την Ε.Ε. ως Τουρκία στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αμοιβαία επωφελή αρχή kazan- kazan (win-win) το συντομότερο δυνατόν. Τα συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις υποσχέσεις που δόθηκαν είναι πρωτίστως ο τερματισμός των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων και η έκδοση τρομοκρατών. Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει.»

Για τις χώρες του Κόλπου

«Έστειλα τους συνεργάτες μου νωρίτερα, επισκέφτηκαν τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πάμε με αντιπροσωπεία. Θα θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κάθε είδους μεταξύ μας σχέσεις ταξιδεύοντας στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, σήμερα τηλεφώνησε ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ. Αναρωτιούνται. Τι έγινε, πώς πήγε; Είπαμε: “Είμαστε μαζί σας την Τετάρτη. Θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς εκεί”. Θα πάμε εκεί και είμαι αισιόδοξος. Κατά την επίσκεψή μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την υποστήριξη που θα δώσουν στην Τουρκία.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT