«Σύννεφα» πάνω από την κινεζική οικονομία: Υποχώρησαν επενδύσεις και εξαγωγές

«Σύννεφα» πάνω από την κινεζική οικονομία: Υποχώρησαν επενδύσεις και εξαγωγές

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν την ίδια περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, γράφει η Wall Street Journal, ερμηνεύοντας αυτήν την πτώση ως ακόμη ένα πλήγμα για μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα όπως είναι η κινεζική.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση που έκανε ο Μαρκ Βίτσκε της εταιρείας Rhodium Group.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν πια ότι οι εκροές από την Κίνα φέτος πρόκειται να «ακυρώσουν» τις εισερχόμενες στη χώρα επενδύσεις, πράγμα αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα πέρασε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες βλέποντας τα χρήματα που μπαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα να είναι περισσότερα από τα χρήματα που βγαίνουν από αυτήν.

Υπάρχει πια η αντίληψη ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη και, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, περιορίζονται πια οι ροές κεφαλαίων, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και τα στελέχη τους έχουν βρεθεί το περασμένο διάστημα στο στόχαστρο κινεζικών ερευνών. Παράλληλα, ξένα στελέχη φοβούνται ότι ακόμη και δραστηριότητες ρουτίνας, όπως για παράδειγμα η έρευνα αγοράς, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «κατασκοπεία» από τις κινεζικές Αρχές μέσα σε ένα πλαίσιο διεύρυνσης και ενίσχυσης της σχετικής κινεζικής νομοθεσίας. Κάθε κινεζική επένδυση αποτελεί πια πιθανό ναρκοπέδιο για τις ξένες εταιρείες, σύμφωνα με τη WSJ.

Η ανάπτυξη της Κίνας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες τροφοδοτήθηκε από το άνοιγμα της χώρας προς τη Δύση, εξαρτάται ωστόσο από τις ξένες επενδύσεις και την ξένη τεχνογνωσία καθώς αμφότερες ενισχύουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα.

Πλέον, η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων, εντείνοντας μεν τις πιέσεις που ασκούνται στις ξένες εταιρείες και ταυτόχρονα επιχειρώντας να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Παράλληλα όμως, για λόγους που έχουν να κάνουν όχι με τις επιλογές του Πεκίνου αλλά με τις ευρύτερες διεθνείς τάσεις, μειώνονται και οι κινεζικές εξαγωγές η αξία των οποίων υποχώρησε κατά 12,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και κατά 7,5% τον Μάιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Με πληροφορίες από the Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT