Ρωσία και Πολωνία σε «πόλεμο μνημείων»

Ρωσία και Πολωνία σε «πόλεμο μνημείων»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει διπλωματική αποστολή συντήρησης πολωνικών μνημείων, λίγους μήνες αφότου η Πολωνία κατεδάφισε μνημεία του Κόκκινου Στρατού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» την ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Βαρσοβίας.

Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με εκστρατείες παραπληροφόρησης και κατασκοπείας. Από την πλευρά της η Μόσχα κάνει λόγο για «εχθρική στάση της Βαρσοβίας απέναντί της».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Πολωνός πρέσβης κλήθηκε και ενημερώθηκε για την απόφαση της Μόσχας να κλείσει το «προξενικό γραφείο» της Πολωνίας στη δυτική ρωσική πόλη Σμολένσκ.

Νεκροταφείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η πολωνική διπλωματική αντιπροσωπεία φρόντιζε δύο μνημεία – ένα νεκροταφείο όπου είχαν ενταφιαστεί χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί, θύματα μαζικής εκτέλεσης που είχε διατάξει η σοβιετική διοίκηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δεύτερο μνημείο που φρόντιζε η πολωνική αντιπροσωπεία είχε ανεγερθεί στο σημείο αεροπορικής τραγωδίας του 2010, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Πολωνών αξιωματούχων, ενώ ταξίδευαν για να αποδώσουν τιμές στα θύματα της μαζικής εκτέλεσης από τους Σοβιετικούς.

«Αχαλίνωτη ρωσοφοβία»

«Η Βαρσοβία ακολουθεί εχθρική πολιτική έναντι της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με την οποία επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση.

«Η ανεξέλεγκτη ρωσοφοβία… που επικρατεί στην Πολωνία δεν αφήνει περιθώριο για χειρονομίες καλής θέλησης από μέρους μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Επιθετικές διπλωματικές ενέργειες»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μαραβιέτσκι, αντέδρασε δηλώνοντας πως η χώρα του θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο, αν η Ρωσία «κόψει» τις διπλωματικές της αποστολές.

«Λαμβάνουμε τακτικά πληροφορίες σχετικά με επιθετικές διπλωματικές ενέργειες από τη Ρωσία», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας πως «θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

Κατεδάφιση μνημείων του Κόκκινου Στρατού

Η Μόσχα εξοργίστηκε με πρόσφατη απόφαση της Πολωνίας να κατεδαφίσει τα μνημεία των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο η Ρωσία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την «κατάσχεση» του κτιρίου που φιλοξενούσε σχολείο της πρεσβείας της στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει πολωνική κρατική περιουσία- η Ρωσία χαρακτήρισε έκανε λόγο για «παράνομη κατάσχεση».

Η σφαγή του Κατίν

Το προξενείο στο Σμολένσκ φρόντιζε το νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί κάποια από τα θύματα της σφαγής του Κατίν. Το αποτρόπαιο γεγονός έλαβε χώρα την άνοιξη του 1941, στο δάσος Κατίν, κοντά στην πόλη Σμολένσκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Το 2010, ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι και άλλα 95 άτομα, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στο Σμολένσκ. Ταξίδευαν για να τιμήσουν την επέτειο των δολοφονιών του Κατίν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT