Ισπανία – δημοσκοπήσεις: Ανετο προβάδισμα για τη Δεξιά αλλά όχι και άνετη αυτοδυναμία

Ισπανία – δημοσκοπήσεις: Ανετο προβάδισμα για τη Δεξιά αλλά όχι και άνετη αυτοδυναμία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού Vox για να κυβερνήσει.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται με άνετη διαφορά έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών (PSOE), σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, όμως θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού Vox για να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων της Ισπανίας, το PP αναμένεται να εξασφαλίσει από 131 έως 151 έδρες στην κάτω βουλή των συνολικά 350 εδρών, ενώ το ακροδεξιό Vox «κινείται» κοντά στις 36 έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εκτιμάται, από την πλευρά του, ότι πρόκειται να εξασφαλίσει από 98 έως 115 έδρες.

Εάν το PP ενώσει μετεκλογικά τις δυνάμεις του με το Vox τότε θα γίνει πρωθυπουργός ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο σε ορισμένες περιφέρειες και από το πόσους βουλευτές θα εκλέξουν όλα τα λοιπά περιφερειακά κόμματα.

Το Vox κοντράρεται για την τρίτη θέση με το Sumar, μια νέα συμμαχία κομμάτων της αριστεράς στην οποία συμμετέχει και το Podemos. Το Sumar αναμένεται να καταλάβει από 25 έως 39 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, η τρίτη θέση είναι κρίσιμης σημασίας καθώς το κόμμα που έρχεται τέταρτο δεν καταφέρνει να εκλέξει βουλευτές.

Ο Σάντσεθ εξακολουθεί να ελπίζει πως θα έχει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το Sumar και το PSOE έχουν διαμηνύσει ότι σκοπεύουν να αναβιώσουν τον κυβερνώντα συνασπισμό.

PP και Vox έχουν ήδη, από την άλλη πλευρά, συνεργαστεί σε αρκετές περιφέρειες και σε πολλούς δήμους μετά τις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Μια εθνική συμμαχία PP-Vox θα έδινε στην ακροδεξιά ρόλο στην κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά την έγκριση του τρέχοντος Συντάγματος το 1978.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT