Η Μόσχα κόβει πάλι τις «γέφυρες» για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Η Μόσχα κόβει πάλι τις «γέφυρες» για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Μετά το χτύπημα στην Κριμαία

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην, ηλικίας ενός έτους, συμφωνία για τα σιτηρά λίγες ώρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα προς την Κριμαία, την οποία η Μόσχα απέδωσε σε ουκρανικά θαλάσσια drones. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και η κόρη τους τραυματίστηκε στη διάρκεια της επίθεσης, την οποία η Ρωσία αποκάλεσε «τρομοκρατική ενέργεια» εις βάρος μιας βασικής αρτηρίας για τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι δεν συνδέεται η επίθεση στη γέφυρα με την απόφαση για απόσυρση από τη συμφωνία, την οποία απέδωσε στην αποτυχία εκπλήρωσης των αιτημάτων για την εφαρμογή μιας παράλληλης συμφωνίας που χαλαρώνει τους όρους εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε παίξει σοβαρό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί τη συνέχισή της. Αρνητικό μήνυμα προς τον κόσμο χαρακτήρισε τον τερματισμό της συμφωνίας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Η αναστολή από τη Ρωσία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια» ανθρώπους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Καλούμε την κυβέρνηση της Ρωσίας να αναστείλει άμεσα την απόφασή της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ανταμ Χόντζ, σε δήλωσή του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα σκεφθεί κατά πόσον πρέπει να ξαναενταχθεί στη συμφωνία αν δει «απτά αποτελέσματα» για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων της Μόσχας και όχι «αόριστες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις». Η πάγια θέση της Ρωσίας ήταν άλλωστε πως η συμφωνία είναι μονόπλευρη και ευνοεί το Κίεβο. Η απόφαση είναι οριστική και δεν προβλέπονται νέες διαπραγματεύσεις, διεμήνυσε ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, παρά τις ελπίδες που εξέφρασε το Πεκίνο ότι αν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των πλευρών θα μπορούσε να υπάρξει νέα συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης της συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, λέγοντας ότι το Κίεβο θα ζητήσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την εξουδετέρωση του ρωσικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί ντε φάκτο πέρυσι. «Δεν φοβόμαστε», διακήρυξε.

Πλήγμα από ουκρανικά θαλάσσια drones δέχθηκε η μήκους 19 χλμ. γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία – Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και η κόρη τους τραυματίστηκε.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι να εξασφαλίσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί και να το ανταλλάξει με τη γενικότερη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της, και δη εκείνων που αφορούν τις εξαγωγές πετρελαίου. Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι εγκαινίασε νέες κυρώσεις εναντίον προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Παιδείας, που σχετίζεται με το παιδομάζωμα Ουκρανόπουλων.

Στο μεταξύ, η έκρηξη στη γέφυρα προς την Κριμαία έχει άμεσες επιπτώσεις στη δυνατότητα ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία και αποκαλύπτει πόσο ευάλωτες είναι οι ρωσικές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα από όπλα σαν τα θαλάσσια drones, που είναι μικρά, γεμάτα εκρηκτικά και μπορούν να πλοηγηθούν με τηλεχειριστήριο. Φωτογραφίες έδειχναν ένα τμήμα της γέφυρας να έχει καταρρεύσει και την κίνηση να έχει διακοπεί και στις δύο κατευθύνσεις, αν και η παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα συνέχισε να λειτουργεί. Ουκρανικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν αξιωματούχους της χώρας οι οποίοι ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Το Κίεβο θεωρεί ότι η κατασκευή της γέφυρας είναι παράνομη και η χρήση της από τη Μόσχα για λόγους ανεφοδιασμού την καθιστά νόμιμο στόχο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε πέσει θύμα μεγάλης έκρηξης και πυρκαγιάς.

Η Μόσχα κόβει πάλι τις «γέφυρες» για τα σιτηρά της Ουκρανίας-1
Φωτογραφία δείχνει τις –κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν– «πολύ σοβαρές» ζημιές στη γέφυρα που συνδέει
τη ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία και βοηθάει τη Μόσχα στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Μετά την επίθεση, που αποδίδεται από τη Ρωσία στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την απόσυρση από τη συμφωνία για τα σιτηρά.(СRIMEA24TV / HANDOUT VIA REUTERS)

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως γνωρίζει «πολύ καλά» πως το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν είναι λόγος να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μαζί τους μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. «Στις πιο τεταμένες στιγμές χρειαζόμαστε διαύλους για διάλογο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για ένα σχόλιο από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διενήργησε στη διάρκεια της νύχτας επίθεση στη γέφυρα με την εμπλοκή της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο συντονισμός είναι ανάμεσα στο καθεστώς του Κιέβου, την Ουάσιγκτον και έναν αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών και το ΝΑΤΟ», είπε ο Πεσκόφ.

Danone και Carlsberg

H Mόσχα ανέλαβε τον έλεγχο των ρωσικών θυγατρικών της γαλλικής Danone, που παρασκευάζει γιαούρτια, και της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσες ξένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή, οι ξένες μετοχές στη ρωσική Danone κι εκείνες της Carlsberg στην τοπική ζυθοποιία Baltika περνούν στην προσωρινή διοίκηση της ρωσικής υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων. Η απόφαση ακολούθησε το προηγούμενο διάταγμα του Απριλίου που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωράει στην κατάσχεση ξένων περιουσιακών στοιχείων που τελούν υπό τον προσωρινό της έλεγχο αν κατάσχονται ή απειλούνται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Η τελευταία αυτή ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις ξένες εταιρείες, που ήδη δέχονται επικρίσεις επειδή παραμένουν στη Ρωσία (π.χ. Heineken, Nestlé, Unilever), να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έφυγαν από τη Ρωσία τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον περυσινό Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT