Bayraktar στη φωτιά του Κοσόβου ρίχνει ξαφνικά η Πρίστινα

Bayraktar στη φωτιά του Κοσόβου ρίχνει ξαφνικά η Πρίστινα

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας έχει προκαλέσει η αγορά εκ μέρους του Κοσόβου εξοπλισμού στον οποίο περιλαμβάνονται αντιαρματικά συστήματα, όλμοι αλλά και drones τύπου Bayraktar TB-2 από την Τουρκία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας έχει προκαλέσει η αγορά εκ μέρους του Κοσόβου εξοπλισμού στον οποίο περιλαμβάνονται αντιαρματικά συστήματα, όλμοι αλλά και drones τύπου Bayraktar TB-2 από την Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου Aμυνας, Νεμάνια Σταρόβιτς, δήλωσε πως η Τουρκία είναι ανεπίτρεπτο να παρέχει στο Κόσοβο πολεμικό εξοπλισμό και πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς διαύλους επικοινωνίας ώστε η Aγκυρα να σταματήσει να εξοπλίζει την Πρίστινα».

Σε φωτογραφία που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, φαίνεται να παρουσιάζει πέντε καινούργια Bayraktar TB-2 συνοδευόμενος από τον υπουργό Aμυνας Αρμέντ Μεχάι.

Τα τουρκικά drones έγιναν δημοφιλή πέρυσι εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην πρώτη φάση της ουκρανικής άμυνας απέναντι στον ρωσικό στρατό. Ο τελικός αριθμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αγοράστηκαν από το Κόσοβο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, όπως άγνωστο παραμένει και το ύψος του συμβολαίου που υπέγραψε η χώρα με την τουρκική Baykar για να τα αποκτήσει. Πάντως, σύμφωνα με ιδιώτες που συμμετείχαν τον προηγούμενο χρόνο σε έρανο ώστε να αγοραστούν τα εν λόγω αεροσκάφη για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, η τιμή τους κυμαίνεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ το ένα.

«Το Κόσοβο είναι τώρα ακόμα πιο ασφαλές και πάντοτε περήφανο», δήλωσε ο Κούρτι, αφότου ανακοίνωσε την αγορά των Bayraktar. Πρόσθεσε επιπλέον ότι επί πρωθυπουργίας του ο τακτικός στρατός του Κοσόβου έχει αυξηθεί κατά 80% και οι αμυντικές δαπάνες κατά 100% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η μικρή δημοκρατία φιλοδοξεί να φτιάξει έναν στρατό 5.000 μόνιμων και 3.000 εφεδρικών στρατιωτών. Ωστόσο, και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, οι αρμοδιότητες των αποκαλούμενων Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου (ΚSF) περιορίζονται σε κατάσβεση πυρκαγιών, εξουδετέρωση εκρηκτικών και αποστολές διάσωσης.

Ο Αλμπιν Κούρτι εξοπλίζει τη χώρα με τουρκικά αντιαρματικά συστήματα, όλμους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας την αντίδραση της Σερβίας.

Ο Νεμάνια Σταρόβιτς κατήγγειλε επίσης ότι ο εξοπλισμός αποτελεί παράβαση της απόφασης 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει τη μη πώληση πολεμικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου από τρίτα έθνη. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο εξοπλισμός αυτού του μεγέθους αποτελεί απειλή για τη Σερβία και κλιμακώνει την ήδη οξυμένη ένταση. «Δυστυχώς δεν μιλάμε μόνο για τα Bayraktar, μιλάμε και για σοβαρά, πολύ εξελιγμένα αντιαρματικά συστήματα, όλμους, εκτοξευτές ρουκετών και πολλά άλλα. Ολα αυτά αυξάνουν το επίπεδο του κινδύνου και της απειλής, κατ’ αρχάς απέναντι στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο αλλά δευτερευόντως και στη Δημοκρατία της Σερβίας συνολικά», δήλωσε.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να συναντηθεί με τον Αλμπι Κούρτι αργότερα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο πλευρές δέχονται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για μείωση της έντασης.

Αντιδρά και η KFOR

Στο άκουσμα της είδησης, η KFOR, η νατοϊκή ένοπλη δύναμη που βάσει των διεθνών συμβάσεων είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ειρήνης στο Κόσοβο, εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση. «Οσον αφορά την αγορά των Bayraktar-TB2 εκ μέρους του Κοσόβου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της KFOR είναι εκείνη που έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια του εναερίου χώρου της χώρας».

Η KFOR αποτελείται από 4.500 στρατιώτες προερχόμενους από 27 κράτη-μέλη της συμμαχίας και εδρεύει στη χώρα από το 1999. Πριν από λίγους μήνες χρειάστηκε να επέμβει ξανά μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο βόρειο Κόσοβο με αφορμή τον διορισμό τεσσάρων δημάρχων αλβανικής καταγωγής σε τέσσερις δήμους που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, ύστερα από μία αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT