Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες

Στην Ευρώπη, το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό λόγω υψηλών θερμοκρασιών για το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας τη βορειοανατολική Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία, τα νότια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το Μαυροβούνιο.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα καύσωνα πλήττει Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας να προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο θανάτων λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.

Στην Ευρώπη, το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό λόγω υψηλών θερμοκρασιών για το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας τη βορειοανατολική Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία, τα νότια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το Μαυροβούνιο. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-1

Τους 46 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο φαρμακείο στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης – Φωτ.: ΑΡ

Στο μεσογειακό νότο, από την Βαρκελώνη έως την Αθήνα, με θερμοκρασίες έως και 46 βαθμούς Κελσίου, πολίτες, αλλά και τουρίστες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο λιοπύρι, βρίσκοντας δροσιά σε συντριβάνια και ανεμιστήρες. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-2
Ένα παιδί από τη Νότια Κορέα μπροστά στην είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη. Με βεντάλιες, ανεμιστηράκια, πολύ νερό και δροσιά στα συντριβάνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη, συχνά πρωτόγνωρη γι’ αυτούς ζέστη, οι τουρίστες της Ισπανίας – Φωτ.: REUTERS/Nacho Doce

Μόνο πέρυσι, υπολογίζεται πως στη Γηραιά Ήπειρο πέθαναν πάνω από 61.000 άνθρωποι λόγω των καυσώνων, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί πως οι φετινοί καύσωνες στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθούν.

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-3
Στην Κρήνη του Σαπιοκάραβου, στην Πιάτσα ντι Σπάνια, βρίσκουν παρηγοριά στον καύσωνα πολλοί τουρίστες – AP Photo/Gregorio Borgia

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-4
Το νερό σωτήριο στη ζέστη και για αυτόν τον άνδρα στη Βηρυττό – Φωτ.: ΑΡ

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-5

Με ένα λευκό πανωφόρι έχει σκεπαστεί μια γυναίκα για να προστατευθεί από τον ήλιο και τη ζέστη στο Πεκίνο – Φωτ: ΑΡ

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον ενός συνδυασμού ακραίων φαινομένων. 

Από τη μία, καύσωνας πλήττει πολλές περιοχές, από το Τέξας μέχρι την Καλιφόρνια, με το φαινόμενο να γίνεται ακόμη πιο αποπνικτικό λόγω του καπνού από τις φωτιές στον Καναδά. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-6
Πηγή: ΑΡ

Από την άλλη, στο Βερμόντ -που είχε ήδη πληγεί από πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα- εκδόθηκε προειδοποίηση για νέες πλημμύρες, τη στιγμή που η τροπική καταιγίδα Κάλβιν χτυπά τη Χαβάη. 

Στην Αριζόνα ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 47 βαθμούς Κελσίου με την πόλη του Φοίνιξ να κάνει ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών για 18 μέρες. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-7
Πηγή: ΑΡ

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 56 βαθμούς Κελσίου, απειλώντας να καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ των 56,7 που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 1913. Πολλοί σπεύδουν να φωτογραφηθούν στο θερμόμετρο του Φέρνις Κρικ, κάποιοι φορώντας γούνες ή απλώς το μαγιό και τη μάσκα τους. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-8
Φωτ.: ΑΡ

Κι ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν πολλά μέρη της Ευρώπης, από την Ελλάδα έως τις ελβετικές Άλπεις, φονικές πλημμύρες πλήττουν τα πιο ανατολικά, Ινδία και Νότια Κορέα. 

Συντριβάνια, ανεμιστηράκια, βουτιές: Ο καύσωνας στον κόσμο σε εικόνες-9
Πάνω από τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος και στο Μαυροβούνιο – Φωτ.: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθιστά τους καύσωνες συχνότερους, εντονότερους και πιο φονικούς. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT