Ινδία: Στα τοιχώματα του Ταζ Μαχάλ έχουν φτάσει τα νερά από τις πλημμύρες [βίντεο]

Ινδία: Στα τοιχώματα του Ταζ Μαχάλ έχουν φτάσει τα νερά από τις πλημμύρες [βίντεο]

Δεν κινδυνεύει προς το παρόν το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, λένε οι ειδικοί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τοίχους που περιβάλλουν το Ταζ Μαχάλ, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα παγκοσμίως, έχουν φτάσει πλέον τα νερά από τις πλημμύρες που μαστίζουν την Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να γίνει τακτικό φαινόμενο καθώς η κλιματική κρίση φέρνει όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα νερά από τον ποταμό Γιαμούνα έφτασαν στους τοίχους του μνημείου την Τρίτη, για πρώτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια, όπως έδειξαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενας κήπος που βρίσκεται πίσω από το Ταζ Μαχάλ εθεάθη επίσης βυθισμένος στα νερά της πλημμύρας. Ωστόσο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ινδίας η οποία συντηρεί τον χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ότι δεν απειλείται το μνημείο από τις πλημμύρες, ανέφερε το CNN.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν σπάνιο φαινόμενο τα νερά από τις πλημμύρες να φτάσουν στους εξωτερικούς τοίχους του συγκροτήματος, το οποίο χτίστηκε κοντά στην πόλη Αγκρα στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές τον 17ο αιώνα από έναν αυτοκράτορα Μογγάλ για να τιμήσει τη σύζυγό του που πέθανε στη γέννα. Εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το αξιοθέατο αυτό κάθε χρόνο.

Μεγαλύτερη ανησυχία όμως υπάρχει για άλλα εμβληματικά μνημεία στην Ινδία, λιγότερο διάσημα διεθνώς, που όμως βρίσκονται σε σοβαρότερο κίνδυνο από την ανερχόμενη στάθμη των υδάτων.

Ενώ οι πλημμύρες συμβαίνουν τακτικά στην περιοχή κατά την περίοδο των μουσώνων της Ινδίας από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητά τους.

Η στάθμη του ποταμού Γιαμούνα, που είναι παραπόταμος του Γάγγη, έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσαν οι αρχές την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις καθώς οι βόρειες πολιτείες αναφέρουν δεκάδες νεκρούς από τις σφοδρές πλημμύρες.

Πηγή: CNN, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT