Κομισιόν: Απέσυρε την υποψηφιότητά της η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον, μετά την παρέμβαση Μακρόν

Κομισιόν: Απέσυρε την υποψηφιότητά της η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον, μετά την παρέμβαση Μακρόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση της υποψηφιότητας της ως επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) προχώρησε σήμερα το πρωί η Αμερικανίδα κορυφαία οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον μετά τις διαστάσεις και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός της τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Κομισιόν.  

«Δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκύψει λόγω της επιλογής ενός μη Ευρωπαίου πολίτη για να καλύψει αυτή τη θέση και της σημασίας που έχει η Γενική Διεύθυνση να έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επιβάλλεται, αποφάσισα ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου» δήλωσε η Σκοτ Μόρτον σε επιστολή που δημοσίευσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο Twitter πριν από λίγη ώρα.

Η απόφαση της αμερικανίδας οικονομολόγου ελήφθη λίγη ώρα πριν συνεδριάσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων, όπου επρόκειτο να συζητηθεί ο διορισμός της και ενώ πέντε συνολικά επίτροποι είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιλογή αυτού του διορισμού από την Μαργκρέτε Βεστάγκερ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω επιστολών τους, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Politico.

Ο διορισμός της Σκοτ Μόρτον είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας που είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα να ανακληθεί ο διορισμός της. Χθες υπήρξε παρέμβαση από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όπου στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εξέφρασε σε δημοσιογράφους τον προβληματισμό του για την επιλογή αυτή και δήλωσε λίγο πολύ ότι δεν συνάδει με τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Aίτημα να αποσύρει την υποψηφιότητα της αμερικανίδας είχαν καταθέσει μέσω επιστολή τους και οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (ΕΛΚ Renew, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) ενώ κάλεσαν χθες σε ακρόαση την Βεστάγκερ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, προκειμένου «να εξηγήσει την επιλογή της».

Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποτέλεσε την «εκλεκτή» υποψήφια της αρμόδιας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ όχι τυχαία, καθώς εκτός από πρώην αξιωματούχος του Μπαράκ Ομπάμα και καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale έχει διατελέσει σύμβουλος των Amazon και Apple.

Η αλήθεια είναι ότι η θέση που είχε προταθεί στην Αμερικανίδα κορυφαία οικονομολόγο έχει αρκετή επιρροή, καθώς θα παρέχει συμβουλές στην αρμόδια επίτροπο σε διάφορα θέματα οικονομικής πολιτικής.

Η Σκοτ Μόρτον αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη υποψήφια με αμερικανικό διαβατήριο για μια τόσο υψηλή θέση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ η επιλογή της συμπίπτει χρονικά με το εγχείρημα των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα νομικά τους «εργαλεία» προκειμένου τεχνολογικοί κολοσσοί να «συμμορφώνονται» με μια σειρά νέων ευρωπαϊκών νόμων και ρυθμίσεων.

Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατηγόρησε την Google για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων στη διαφημιστική τεχνολογία ζητώντας διάσπαση τμημάτων της επιχείρησης της, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται και η Apple, Microsoft και Meta.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT