Κινεζικό ΥΠΕΞ: «Η πολιτική των ΗΠΑ χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ»

Κινεζικό ΥΠΕΞ: «Η πολιτική των ΗΠΑ χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ»

O αιωνόβιος πλέον Χένρι Κίσινγκερ, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων Πεκίνου - Ουάσιγκτον την δεκαετία του 1970, συναντήθηκε με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Πεκίνου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται διπλωματική σοφία «τύπου Κίσινγκερ» στην πολιτική τους απέναντι στην Κίνα εξέφρασε ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι κατά την συνάντησή του με τον βετεράνο της αμερικανικής διπλωματίας. 

Ο Χένρι Κίσινγκερ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970 (detente).

Ο Γουάνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρθηκε στον Κίσινγκερ ως «παλιό φίλο» και επαίνεσε τον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη για τον «αναντικατάστατο ρόλο του» στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι πολιτικές των ΗΠΑ έναντι της Κίνας απαιτούν διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον», φέρεται να είπε ο Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται μετά τις πρόσφατες επισκέψεις στην Κίνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι, που είχαν σκοπό να λειάνουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ισότιμες υπερδυνάμεις

Με φόντο μια σειρά θεμάτων που έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, όπως η εταιρική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, η εδαφική της διεκδίκηση της Ταϊβάν και οι αμερικανικές εκκλήσεις για εμπορικούς περιορισμούς σε τεχνολογίες αιχμής, ο Γουάνγκ είπε στον Κίσινγκερ ότι «είναι αδύνατο να περιοριστεί η Κίνα». 

«Οσο δύσκολο κι αν είναι, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ισότιμη και να διατηρούν επαφές», ανέφερε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν την αντιπαράθεση», είπε ο Κίσινγκερ στον Λι.

Ο Λι, που διορίστηκε τον Μάρτιο, παραμένει υπό αμερικανικές κυρώσεις για τον ρόλο του σε μια αγορά όπλων το 2017 από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT