Επικεφαλής MI6: Προσκαλεί Ρώσους αντιφρονούντες να εργαστούν ως κατάσκοποι για τη Βρετανία

Επικεφαλής MI6: Προσκαλεί Ρώσους αντιφρονούντες να εργαστούν ως κατάσκοποι για τη Βρετανία

Ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η πόρτα είναι «πάντα ανοιχτή» για τους Ρώσους που είναι δυσαρεστημένοι με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μυστική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (MI6) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «πάντα ανοιχτή» για τους Ρώσους που είναι δυσαρεστημένοι με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της.

Εκφωνώντας την ομιλία του από τη βρετανική πρεσβεία στην Πράγα, ο Ρίτσαρντ Μουρ παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία με την Ανοιξη της Πράγας το 1968, όταν η Σοβιετική Ενωση παρενέβη βίαια για να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις του τότε γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.

«Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Τα μυστικά τους θα είναι ασφαλή και μαζί θα εργαστούμε για να φέρουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία», τόνισε ο Μουρ. «Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σήμερα που είναι σιωπηλά τρομοκρατημένοι από το θέαμα των ενόπλων δυνάμεών τους να ισοπεδώνουν πόλεις της Ουκρανίας, να εκδιώκουν αθώες οικογένειες από τα σπίτια τους και να προχωρούν στην απαγωγή χιλιάδων παιδιών. Παρακολουθούν με τρόμο καθώς οι στρατιώτες τους λεηλατούν μια συγγενική χώρα. Γνωρίζουν μέσα τους ότι η απόφαση του Πούτιν δεν δικαιολογείται», συνέχισε ο επικεφαλής της ΜΙ6.

Οι δημόσιες ομιλίες με αντικείμενο την κατασκοπεία εξακολουθούν να αποτελούν κάτι το πρωτόγνωρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνούνταν ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της MI6 μέχρι το 1992 και οι δημόσιες ομιλίες των αρχηγών της είναι πολύ σπάνιες.

Τεχνολογική «κούρσα»

Πέραν των παραπάνω, ο Μουρ προειδοποίησε ότι η Κίνα και η Ρωσία κάνουν αγώνα δρόμου για την κατάκτηση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η κβαντική πληροφορική.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά ο Μουρ τόνισε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει και δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά πέρα από την εμβέλεια της τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT