Για να κερδίσει, το Κίεβο ζητά εκατοντάδες τεθωρακισμένα, δεκάδες F-16 και νέες συστοιχίες αεράμυνας

Για να κερδίσει, το Κίεβο ζητά εκατοντάδες τεθωρακισμένα, δεκάδες F-16 και νέες συστοιχίες αεράμυνας

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση για να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αντεπίθεσή τους.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα ότι η αντεπίθεση για την απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών θα είναι «μακρά και δύσκολη», υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα άρματα μάχης και αεροσκάφη F-16.

Από τις αρχές Ιουνίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση με στόχο την ανάκτηση εδαφών στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και έχουν ναρκοθετήσει τις γύρω περιοχές.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτή η επιχείρηση θα είναι αρκετά δύσκολη και θα χρειαστεί πολύ χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων είναι οι τεράστιες εκτάσεις που έχει ναρκοθετήσει ο ρωσικός στρατός, οι οποίες κατά περίπτωση φθάνουν σε ακτίνα «4 με 16 χιλιομέτρων».

Παρά τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τη Δύση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη, τόνισε ο Ποντόλιακ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «οι αμυντικές βιομηχανίες (στη Δύση) δεν ήταν προετοιμασμένες για τέτοιου είδους πόλεμο», με τόσο μεγάλες απαιτήσεις.

Ο Ποντόλιακ εκτίμησε πως η Ουκρανία χρειάζεται επιπλέον «200 με 300 τεθωρακισμένα οχήματα, κυρίως άρματα μάχης», «60 με 80 αεροσκάφη F-16» και «5 με 10 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» (συστοιχίες αμερικανικών Patriot ή γαλλικών SAMP/T).

«Χρειαζόμαστε επίσης οβίδες», συνέχισε ο Ποντόλιακ, εξηγώντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν καθημερινά «4.500 με 6.000 οβίδες μεγάλου διαμετρήματος». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτοξεύουμε 150 με 200 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κάθε μήνα», αν όχι «300 με 400», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, της οποίας στόχος είναι – σύμφωνα με το Κίεβο – η «διάλυση» της Ουκρανίας και ο «απόλυτος έλεγχος» των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT